Kina razvija novi sustav za međunarodna plaćanja u juanima

Kineska središnja banka razvija novi sustav za prekogranični platni promet u juanima, što je ključni infrastrukturni projekt kojim se želi olakšati korištenje kineske valute u međunarodnoj trgovini i ulaganjima.

Novi kineski sustav međunarodnih plaćanja (CIPS) moći će koristiti banke diljem svijeta i predstavljat će ključnu infrastrukturu kojom će se olakšati međunarodne transakcije u juanima. Korištenje juana u međunarodnoj trgovini i ulaganjima bit će u značajnom porastu a ovaj će sustav služiti kao kanal za prekograničnu uporabu juana. Radimo na razvoju takvog sustava, kazao je Li Bo, čelnik odjela kineske središnje banke zaduženog za provedbu mjera vezanih uz kinesku valutu.

Li je napomenuo da takav sustav ne znači promjenu valutne politike, ali da će njime omogućiti veća konvertibilnost juana. Kineska vlada dopustila je trgovcima u zemlji da obavljaju prekogranična plaćanja u juanima, a potiče i profesionalne ulagače da s inozemnih tržišta juan vraćaju na domaća tržišta. Plaćanja u juanima u međunarodnoj trgovini u 2011. godini dosegnula su iznos od 2.080 milijardi juana ili 333 milijardi dolara, čime su više nego utrostručena u odnosu na godinu ranije. Priljev izravnih ulaganja u kinesku valutu lani je dosegnuo iznos od 90,7 milijardi juana i to u vrlo kratkom roku nakon što je službeni Peking dopustio takva ulaganja.

Novi sustav na čijem će razvoju trebati raditi godinu do dvije zamijenit će postojeći sustav međunarodnih plaćanja u juanima koji se uglavnom odvija preko Hong Konga, a omogućit će 17-satno dnevno poslovanje, nasuprot postojećeg 8-satnog, te dopustiti sudjelovanje banaka iz dviju Amerika, Europe i Afrike. U konačnici će novi sustav podržavati simultane transakcije među bankama u juanima i stranim valutama. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox