Kina ulaganjima spašava Grčku

Grčka, koja se bori da izađe iz teške financijske krize, primila je u subotu znatnu financijsku pomoć Kine, koja će zauzvrat proširiti svoj utjecaj nad infrastrukturom u toj zemlji od koje želi načiniti svoja vrata za ulazak u južnu Europu i na Balkan.

 

"Kina će uložiti velik napor kako bi poduprla zemlje eurozone i Grčku radi izlaska iz svjetske gospodarske krize. Kina će sudjelovati u kupnji novih grčkih obveznica" kada se Grčka vrati na financijska tržišta, rekao je kineski premijer Wen Jiabao u subotu u Ateni.

Ova odluka dolazi u pravi trenutak za Grčku koja je proljetos, pritisnuta golemim dugom i povećanjem kamatnih stopa, morala zatražiti financijsku pomoć MMF-a i zemalja eurozone i kojoj nužno trebaju strana ulaganja. Atena razmišlja da se 2011. na tržište ponovo plasira svoje obveznice nakon provedbe plana drastične štednje.

"Vjerujem da će se Grčka vlastitim snagama izvući iz teškoća", istaknuo je Wen Jiabao, koji je u toj zemlji počeo svoju europsku turneju.

Grčki premijer George Papandreu mu je odgovorio kako će "svim sredstvima nastojati na jačanju veza EU-a i Kine". Najavu kineske kupovine grčkih obveznica nazvao je "dokazom povjerenja" u Grčku, na čemu je zahvalio i istaknuo "izniman duh" u vezama dviju zemalja, kolijevki drevnih civilizacija.

Dvije zemlje planiraju do 2015. udvostručiti trgovinsku razmjenu na osam milijarda dolara, rekao je Wen.

Atena i Peking su tijekom posjeta kineskog premijera potpisali dva načelna ugovora o razvoju kineskih ulaganja u Grčkoj i o kulturnoj razmjeni, te još jedanaest neslužbenih trgovinskih ugovora u sektoru trgovačke mornarice, ali i tehnologije i telekomunikacija, turizma i uvoza tipičnih grčkih proizvoda poput mramora. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox