Kinezi se pripremaju za izlazak Grčke iz eurozone

Kineska vlada pozvala je ključna državna tijela, uključujući središnju banku, da izrade planove za suzbijanje ekonomskih rizika koje bi mogao prouzročiti izlazak Grčke iz eurozone, kazala su tri upućena izvora.

Izvori su kazali za Reuters da bi ti planovi mogli uključivati mjere očuvanja stabilnosti kineske valute juana, postrožene kontrole prekograničnih tokova kapitala i intenzivnije mjere stabilizacije domaćeg gospodarstva. Budući da raste zabrinutost ulagača zbog mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, vlada u Pekingu pozvala je nadležna državna tijela, uključujući Nacionalnu komisiju za razvoj i reforme, središnju banku i bankovnog regulatora, da razmotre moguće planove za takav scenarij, kazali su izvori.

Stupanj hitnosti jako je velik, rekli su izvori. Vlada je zatražila od svakog odjela da analizira mjere za uspješno otklanjanje posljedica izlaska Grčke iz eurozone i da što je prije iznesu prijedloge. Koncem prošlog mjeseca premijer Wen Jiabao upozorio je na sastanku državnog vijeća da "jača pritisak na gospodarske aktivnosti".

Vlada je već najavila mnoštvo mjera za podržavanje gospodarskog rasta, za koji se očekuje da će ove godine kliznuti na najnižu razinu od 1999. U planu su tako skraćene procedure za gradnju infrastrukture i za odobravanje investicijskih projekata u industriji, te subvencioniranje nabave energetski štedljivih kućanskih uređaja i automobila. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox