Kinezi žele ulagati u zadarske projekte

Dovršetak gradnje infrastrukture putničko-teretnog terminala luke Gaženica, podmorski tuneli, razvoj poslovne zone Crno te ulaganja u Zračnu luku Zadar četiri su projekta koji su ovaj tjedan predstavljeni u Zadru predstavnicima jedne od najvećih kineskih kompanija zaduženih za infrastrukturne projekte Poly Tehnologies.

Uz predstavnike grada i županije nazočni su na prvom sastanku bili i ministar prometa Oleg Butković i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Nakon upoznavanja ali i velikog interesa koji je iskazala kineska delegacija, očekuje se dolazak inženjera Polya, a potom i ključnih ljudi grupacije s kojima bi se konkretno trebalo dogovoriti financiranje projekata.

Dožupan Zadarske županije Branimir Longin kaže da se za sada ne mogu iznositi u javnost svi detalji projekta, tim više što i ulagači nisu voljni da se u ovoj fazi o tome govori, ali priznaje da je riječ o prvom ozbiljnijem razgovoru s jednim ulagačem kojem je poslano pismo namjere i koji su se nakon svega nekoliko dana odazvali i stigli u Zadar.

Kaže da je njima prioritet luka Gaženica, a prema saznanjima i kineski ulagači za to imaju interes zbog položaja koji grad ima i koji bi bio kombinacija za pružanje usluga i turizam. Gradio bi se kontejnerski terminal, a kao što su već i neke ranije kineske delegacije isticale, takav terminal u Hrvatskoj njima bi bilo puno jeftiniji, nego Hamburg preko kojeg se obavlja najveći dio kontejnerskog poslovanja. Uz to plan je i napraviti od luke Gaženice homeport za kruzere. Interes Kinezi imaju i za gradnju podvodnog tunela koji bi povezao Zadar s Ugljanom, a Kina na tom području imaju veoma razvijenu tehnologiju i tamo postoji velik broj takvih tunela. PS/ S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox