Kiosci su uvijek pri ruci

Na kioscima kupuje osam od deset hrvatskih građana, pri čemu svaki deseti kupac na ovim prodajnim mjestima kupuje svaki dan, a polovica kupaca koristi i neke od dodatnih usluga koje nude operateri u ovom kanalu prodaje


Kiosci su oduvijek bili sastavni dio našeg maloprodajnog okruženja, a njihov se izgled konstantno mijenjao i evoluirao, što je pratilo i širenje asortimana kao i ponude drugih usluga koje se nude kupcima.

Naše novo istraživanje pokazalo je da ukupno 81,9% hrvatskih građana kupuje na kioscima, što je samo po sebi jasan pokazatelj koliko je ovo važan maloprodajni kanal.

Pritom se na kioscima najviše kupuju cigarete s obzirom na to da ukupno 31,2% kupaca ističe da najčešće kupuju upravo ovu kategoriju proizvoda. Potom slijede tiskovine koje najčešće kupuje 21,4% građana, a nakon njih s gotovo izjednačenim udjelom dolaze bonovi na mobitel s 14,9% i karte za javni prijevoz s 14,1%. Neku vrstu pića najčešće kupuje 9,3% ispitanika, a 9,1% njih na kioscima kupuje slatkiše (žvake, bombone, čokoladice, sladoled i sl.).

Kada je riječ o učestalosti kupovanja na kioscima istraživanje je pokazalo da svaki deseti kupac na ovim prodajnim mjestima kupuje svaki dan. Naime, svakodnevnih kupaca imamo 11,9%, a onih koji na kioscima kupuju nekoliko puta tjedno ima 22,4%. Da na kioscima nešto kupe jednom tjedno ističe njih 19,5%, dok je onih koji to učine nekoliko puta mjesečno 27,2%. Da na kioscima kupuju i rjeđe od toga navodi 18,8% kupaca u ovom maloprodajnom formatu.

Građane smo upitali i koriste li dodatne usluge kioska kao što su dostava paketa, plaćanje računa i druge usluge koje nisu dio standardne asortimanske ponude, a polovica njih (49,5%) istaknulo je da koriste neke od dodatnih usluga koje nude operateri u ovom kanalu prodaje.

Na kraju, osvrnuli smo se i na onu tradicionalnu funkciju kioska a to je prodaja novina i časopisa, koja ipak iz godine u godinu gubi na značaju s obzirom na digitalizaciju i dostupnost vijesti i informacija na internetu.

Stoga ne treba čuditi da dnevne novine svaki dan kupuje svega 4,7% kupaca, ali ipak je osjetno veći broj onih koji ih kupuju barem jednom tjedno (24,8%). Da novine na kioscima kupuje rijetko ističe 37,5% kupaca, a da to nikad ne čini navodi njih 33%.

Magazine/časopise svaki dan na kioscima kupuje 1,4% kupaca, a barem jednom tjedno to učini 19,4% kupaca. Ovu vrstu tiskovina rijetko kupuje 51,1% kupaca na kioscima, a 28,2% je onih koji magazine/časopise nikada ne kupuju.

Istraživanje su tijekom lipnja 2021. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika. PS/SM

Izvor: Ja trgovac

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox