KLM počinje koristiti održivo zrakoplovno gorivo na svim letovima iz Amsterdama

Počevši s 10. siječnjem 2022. nizozemska zrakoplovna kompanija KLM počinje koristiti održivo zrakoplovno gorivo (Sustainable Aviation Fuel – SAF) na svim svojim letovima iz Amsterdama. KLM će dodavati  0,5% ovoga goriva na svakom letu, a ambicija ove zrakoplovne kompanije je da do 2030. godine 10% svega goriva upotrjebljenog u zrakoplovima bude održivo zrakoplovno gorivo. Osim obnove voznog parka i daljnjih inovacija unutar tvrtke i sektora, KLM se zalaže za energetsku tranziciju.


Što je održivo zrakoplovno i zašto je ono važno

Održivo zrakoplovno gorivo (SAF) je mlazno gorivo napravljeno isključivo iz obnovljivih izvora, kao što su korišteno jestivo ulje, drvni ostaci ili sintetički kerozin i ono može zamijeniti obično fosilno gorivo ili se može dodati bez ikakvih modifikacija motora i dodatnih troškova. SAF se razlikuje od običnog bio-goriva, jer se princip održivosti primjenjuje i u samoj proizvodnji, što znači da njegova proizvodnja ne dovodi do krčenja šuma ili smanjenja proizvodnje hrane.

Trenutno je SAF je najvažniji činitelj u borbi za održiviju zrakoplovnu industriju, jer njegova upotreba može smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za čak 75%! Unutar Europe podnijet je  prijedlog da se do 2025. godine postigne obvezni udio SAF-a od 2% za sve letove unutar i iz Europe, dok je ambicija KLM-a i njegovih partnera da obavezni udio ovoga goriva u cijelom svijetu do 2030. godine bude 10%.  Zbog toga je KLM već danas, na potpuno dobrovoljnoj, bazi počeo koristiti SAF na svojim letovima. Na ovaj način su ciljevi KLM-a u skladu s ciljevima Klimatske rezolucije Ujedinjenih naroda (UN Climate Agreement) potpisane u Parizu, po kojoj se očekuje nulta emisija CO2 do 2050. godine. 

Upotreba održivog zrakoplovnog goriva povećat će cijenu zrakoplovnih karata od 1 do 12 eura po karti

Troškovi proizvodnje SAF su četiri puta veći od troškova proizvodnje fosilnog kerozina, ali bi se to moglo promijeniti kada veći broj zrakoplovnih kompanija počne koristiti ovo gorivo i kada se tržište dovoljno razvije. Zahvaljujući korporativnom SAF programu, KLM već koristi održivo zrakoplovno gorivo na svojim letovima. Dodatnih 0,5% ovog goriva koji će se od 10. siječnja 2022. godine koristiti na svim letovima iz Amsterdama, bit će financirano preko putničkih zrakoplovnih karata, a doplata će varirati od 1 do 12 eura po karti, ovisno o dužini leta i razredu u kojem putnik leti.

Mali, ali važan korak

Održivo zrakoplovno gorivo će promijeniti budućnost zrakoplovne industrije, a KLM kao jedan od primarnih ciljeva postavlja ekološku tranziciju zrakoplovstva. Još 2011. KLM je izveo prvi komercijalni let na svijetu na kojem  je korišteno bio-gorivo, dok je u veljači 2021. ova zrakoplovna kompanija imala prvi komercijalni let na svijetu koji je koristio sintetički kerozin proizveden  na bazi  ugljičnog dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vjetra. KLM je svjestan da je dodatak od 0,5% održivog zrakoplovnog goriva malen korak, ali i da je vrlo važan i nada se da će i druge zrakoplovne kompanije slijediti ovu inicijativu u borbi za zdraviju planetu.

Inicijativa za zeleniju planetu – CO2ZERO

KLM već godinama omogućava putnicima smanjiti karbonski otisak svoga leta preko CO2ZERO programa. Do sada se novac prikupljen ovom inicijativom koristio za pošumljavanje naše planete, te je u Panami zasađeno preko tisuću hektara prašume. Od 13. siječnja 2022., putnici KLM-a će imati mogućnost da preko CO2ZERO programa dokupe i dodatnu količinu održivog zrakoplovnog goriva i tako direktno smanje emisiju CO2.

KLM trenutno kupuje relativno velike količine SAF-a i potpisao je različite kupoprodajne ugovore s dobavljačima. Tako garantira standardni dodatak od 0,5% za letove koji polaze iz Amsterdama i omogućuje mu  da zadovolji dodatnu potražnju koju generiraju putnici putem CO2ZERO programa, kao i potražnju koju stvaraju partneri zrakoplovne kompanije preko korporativnih programa.

PS/LŠ

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox