Klub Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe

U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna danas je u Zagrebu utemeljen Klub Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe, što je, kako je rečeno, osnova za suradnju gradova i razmjenu znanja i iskustava kako bi zajedničkim nastojanjima postigli bolje korištenje energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova te nastupili prema Europskoj komisiji radi financiranja projekata i programa.

 

Povelju o utemeljenju Kluba Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe u Staroj gradskoj vijećnici potpisali su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Skopja Koce Trajanovski, zamjenik gradonačelnika Podgorice Dragan Mijajlović te predstavnik ORF EE (Open Regional Fund - Energy Efficiency) Johannes Elle. Najavljeno je da će povelju naknadno potpisati gradonačelnik Sarajeva.

U Staroj gradskoj vijećnici potpisano je i pismo namjere o suradnji Ankare, Beograda, Podgorice, Sarajeva, Skopja, Tirane, Freiburga im Breisgau i Zagreba na novom projektu "Mreža energetski učinkovitih glavnih gradova". Pismo namjere danas su potpisali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Skopja Koce Trajanovski i zamjenik gradonačelnika Podgorice Dragan Mijajlović, a naknadno će ga, kako je najavljeno, potpisati gradonačelnici Ankare, Beograda, Sarajeva, Tirane i Freiburga im Breisgau.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je potpisnicima tih dvaju dokumenata na suradnji i želji da zajedničkim kapacitetima postižu bolje rezultate. Rekao je kako je grad Zagreb "odlučan aktivno provoditi planirane mjere i procese održivog razvoja za ostvarenje vizije 'Grad Zagreb - grad održivog razvoja', u suradnji sa svim relevantnim subjektima" u zemlji i inozemstvu. Raduje nas i silno smo ohrabreni da nam se u tom projektu pridružuju i ostali veliki gradovi iz Hrvatske i regije - istaknuo je Bandić.

Zagrebački energetski tjedan održava se od 4. do 9. travnja pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića s porukom "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo" te u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. (Hina/MJ)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox