"Kod nas se lakše razvesti nego otpustiti lošeg radnika"

Jesu li hrvatski radnici prezaštićeni, jesu li javna poduzeća kočničari razvoja, kako plaćati direktore javnih poduzeća te koliko bi trebali vrijediti kolektivni ugovori neka su od pitanja na koja su pokušali odgovoriti predstavnici HDZ-a, HSS-a, Kukuriku koalicije, HSLS-a, Hrvatskih laburista i Hrvatske ekonomske inicijative, na sučeljavanju koje je organizirao SSSH i Zaklada Friedrich Ebert.

Hrvatski radnici, po mišljenju Borisa Kunsta (HDZ), nisu prezaštićeni, no oni zaposleni u javnoj upravi i državnim službama zaštićeniji su od onih koji rade kod privatnika. Kunst je napomenuo i kako je njegova stranka, kada je 2004. godine došla na vlast, morala vraćati neka radnička prava koja im je oduzela prethodna vlada.

Čelnik Hrvatske ekonomske incijative Ljubo Jurčić (HEI) smatra da radnici nisu zaštićeni, dok je kapital "zaštićen kao Sveto pismo".

Ugovori na određeno

Damir Bajs (HSS) je upozorio na velik broj onih koji imaju ugovore o radu na određeno vrijeme i ne mogu riješiti osnovne egistencijalne probleme.

Čelnik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar kao i čelnik HSU-a Silvano Hrelja (Kukuriku koalicija) slažu se da je radnik formalno pravno dobro zaštićen, no da je u stvarnosti loše zaštićen. Lesar je u tom smislu zamjerio nepostojanje radnih sudova.

Po riječima Velimira Sriće (HSLS) trebalo bi štititi kult rada i znanja, a ne kult zaštićenosti. Kod nas se lakše razvesti nego nekog tko loše radi maknuti s radnog mjesta, ustvrdio je Srića dodavši kako je teret krize puno manje osjetio onaj tko radi za državu, od onog koji radi za privatnika. Hrvatski radnik nije skup, bili su suglasni svi sudionici sučeljavanja.

Preveliki doprinosi

Srića je mišljenja kako radnik nije skup, ali skupo košta poslodavca, a za Bajsa poslodavci plaćaju prevelike doprinose. Za Hrelju je skup "nerad i sporost državne administracije", Kunst je mišljenja da je hrvatski radnik podcijenjen, Lesar upozorava na drastičan pad kupovne moći prosječnog zaposlenika, a Jurčić na neučinkovitost države.

Kada je riječ o kolektivnim ugovorima svi su uglavnom bili suglasni kako oni trebaju imati rokove trajanja. (Hina/jk) 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox