Koja vrsta rabljene robe se najviše uvozi u Hrvatsku

Europska unija (EU) uvozi širok raspon rabljene robe među kojima su strojevi i elektronička oprema, odjeća i tekstil, plastika, namještaj, metal, papir i karton, kemikalije i drugo.


Osim uvoza, EU je i izvoznica rabljenih dobara, posebice tekstila – količine rabljenog tekstila izvezene iz EU-a utrostručile su se posljednjih godina s nešto više od 550.000 tona u 2000. godini na gotovo 1,7 milijuna tona u 2019., a samo u 2021. na različita odredišta diljem svijeta EU je izvezla, primjerice, rabljene odjeće u ukupnoj vrijednosti od više od jedne milijarde američkih dolara. Na tržištu Jugoistočne Europe, među ostalim, uvoze se rabljeni građevinski i poljoprivredni uređaji te brojne druge kategorije među kojima je i tekstil, a u Hrvatskoj se na listi uvezenih rabljenih dobara najčešće nalaze također vozila, strojevi, oprema i tekstil. Rabljena roba, suprotno uvriježenom mišljenju ne mora biti loše kvalitete, a tome u prilog idu i rigorozni procesi koji kvalitetu i zadovoljavanje sigurnosnih standarda. K tome, rastuća svijest o neophodnosti sve održivijeg života i poslovanja povećava privlačnost rabljene robe.

Rast volumena i vrijednosti rabljene robe

Kako u svojoj analizi navodi Chatham house, think thank sa sjedištem u Londonu, cirkularna trgovina složena je komponenta globalne trgovine čija vrijednost raste. Navode, primjerice, da je vrijednost trgovine rabljenom robom, sekundarnim sirovinama i otpadom za oporabu samo između 2000. i 2019. porasla za više od 230 posto, pri čemu je globalna izvozna vrijednost trgovine svim robama porasla za oko 195 posto. Naravno, u tim procesima iznimno važnu ulogu ima kvalitetno postavljena logističko-distribucijska mreža.

Rabljena roba može zahtijevati posebno rukovanje, pakiranje ili skladištenje kako bi se osigurala njezina kvaliteta i sigurnost tijekom prijevoza. To može zahtijevati dodatne troškove i logističke izazove, osobito ako je roba velika ili teška. Više različitih faktora odredit će što je idealno transportno rješenje za uvoz rabljene robe. Dimenzije, kvantiteta, zemlja dobavljača, cjenovna i vremenska osjetljivost samo su neki od kriterija koji utječu na to hoće li izbor biti kamionski, brodski ili zračni prijevoz, komentirao je direktor tvrtke cargo-partner Hrvatska Zoran Starčević.

Kupnja i korištenje rabljenih predmeta bilo koje kategorije pomaže u smanjenju otpada i uštedi resursa, a istovremeno pruža pristupačnu opciju za potrošače. Dakle, ne samo da su rabljeni proizvodi održiva opcija, već su i nerijetko prvi izbor za one koji cijene kvalitetu i održivost po nižoj cijeni.

U EU je trend uvoza rabljene robe potaknut kružnim gospodarstvom, čiji je cilj smanjiti otpad i promicati održivost produljenjem vijeka trajanja proizvoda. Kako potrošači postaju ekološki svjesniji, potražnja za rabljenim proizvodima raste, osobito u sektorima kao što su moda, elektronika i namještaj. Vrijedi napomenuti da trend uvoza rabljene robe nije svojstven samo EU, već je globalni fenomen. Posljednjih godina raste trend uvoza rabljene robe, s obzirom na to da potrošači traže pristupačnije opcije i postaju sve svjesniji utjecaja proizvodnje nove robe na okoliš, dodao je Starčević.

Zakonski okvir za uvoz kvalitetnih i ispravnih rabljenih dobara

Kako bi se ubrzala transparentnost i sljedivost opskrbnog lanca, posebno u pogledu cirkularnosti, EU, kao dio svog Europskog zelenog plana i CEAP-a, radi na uvođenju politika kružnog gospodarstva i zakonodavnih inicijativa.

Svaka zemlja ima svoje specifičnosti oko uvoza rabljene robe, no oprema koja se uvozi uvijek mora biti u ispravnom i funkcionalnom stanju. Naši stručnjaci u tvrtki cargo-partner pružaju detaljne konzultacije o opisanim procedurama i neophodnim koracima, kao i optimalnim rješenjima za transport, poručuje direktor tvrtke cargo-partner Hrvatska Zoran Starčević.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox