Koje turističke tvrtke ne isplaćuju plaće i ne uplaćuju doprinose?

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) prikuplja podatke o broju turističkih tvrtki čiji radnici ne primaju plaće ili ih primaju neredovito te onih koje ne uplaćuju doprinose, što će dovršiti do početka veljače ove godine.

 

Navedene podatke o turističkim tvrtkama STUH prikuplja kao granski sindikat i udružena članica u sklopu akcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zbog općenite gospodarske situacije u zemlji, ali i problematične situacije u nekoliko hotelskih kuća u Hrvatskoj, poput neprimanja plaća, neuplaćivanja doprinosa za radnike, moguća otpuštanje te stečajeve kao opciju 'spašavanja' tvrtki zbog nagomilanih dugovanja.

Vezano za moguće stečajeve iz STUH-a iznose najnoviji primjer hotelske tvrtke Hoteli Novi iz Novog Vinodolskog za koju je predano nekoliko zahtjeva za stečajem. Tako nakon samo pet godina rada te tvrtke upitnim postaje njeno dalje poslovanje, a time i isplata plaća radnicima, kao i uplaćivanje doprinosa za radnike što ne čine skoro dvije godine.

Također navode i već poznate probleme u hvarskoj hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar, čiji će radnici do svibnja ove godine slično kao i u istom lanjskom razdoblju primati 'minimalce', dok najave o otpuštanjima kritiziraju jer je sadašnji broj zaposlenih u toj tvrtki već na minimumu. Loša situacija je i u Hotelu Marina i Hotelu Selce u Selcu, Jadranu Crikvenica te Hotelu Helios iz Starigrada na Hvaru. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox