Koliko pažnje posvećujete komunikaciji na društvenim mrežama?

22% vodećih komunikacijskih profesionalaca koji su sudjelovali u globalnom istraživanju priznalo je da njihove organizacije ne posjeduju strategiju komuniciranja na društvenim mrežama.

Rezultati su to najnovijeg globalnog kvartalnog istraživanja Grayling PULSE koje je objavio globalni konzalting za odnose s javnošću, public affairs, odnose s investitorima i organizaciju događanja, Grayling.

 

Od tvrtki koje posjeduju strategiju za komuniciranje na društvenim mrežama samo 39% njih je izjavilo da je ona integrirana u širu komunikacijsku strategiju. Globalno, samo 23% izvršnih direktora osobno sudjeluje u komunikaciji na društvenim mrežama svoje tvrtke –putem bloga, Twittera i ostalih platformi – dok 44% njih nije ni na koji način uključeno u komunikaciju svoje tvrtke na društvenim mrežama.

Rezultati su to istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 1100 vodećih komunikacijskih i marketinških profesionalaca.

 

Dva najčešća cilja razvoja digitalne strategije tvrtki su: „unaprijediti ugled“ (21,4%) i „poveća svijest“ (22,1%).

Za povećanje prodaje kao pokretača razvoja digitalne strategije izjasnilo se 11% ispitanika, dok se za službu za korisnike izjasnilo samo 10% ispitanika. 83% tvrtki iz sektora Tehnologija, mediji & telekomunikacija ima razvijenu digitalni strategiju u usporedbi s 60% tvrtki iz sektora Transport, auto & logistika i 68% iz Potrošačkog & maloprodajnog sektora. 78% tvrtki iz Zapadne Europe koje su odgovorile na upitnik posjeduju digitalnu strategiju u usporedbi sa samo 61.3% tvrtki iz regije CEE i Euroazije.

 

Direktorica poslovanja s klijentima za regiju jugoistočne Europe, Petra Gelb komentirajući rezultate istraživanja izjavila je: Smatram izuzetno značajnim da Hrvatska, Slovenija i Srbija nimalo ne zaostaju za zemljama u regiji (59%) te da će čak 38% ispitanih tvrtki u ove tri zemlje u 2013. godini povećati svoja ulaganja u društvene medije i digitalnu komunikaciju.

 

Rezultati ukazuju na sve veće razumijevanje važnosti digitalnih komunikacija za uspješno poslovanje tvrtke u našoj regiji. Također, čak 30% ispitanika u ove tri zemlje smatra da tvrtke u kojima rade sve više vrednuju doprinos komunikacija na sveukupni komercijalni uspjeh tvrtke i da će se taj značaj nastaviti povećavati.

 

Ovim načinom razmišljanja i vrednovanja tvrtke koje posluju u našoj regiji ukazuju da se sve više približavamo uvriježenom načinu poslovanja na razvijenim tržištima i pozicioniranju komunikacijskih timova i strategija na sve višem nivou unutar tvrtki.

  

Razlozi zašto tvrtke implementiraju komunikaciju na društvenim mrežama u cjelokupnu komunikacijsku strategiju su brojni, od povećanja prodaje i utjecaja pa sve do unapređenja službe za korisnike.

 

Međutim, činjenica da se poboljšanje ugleda nalazi na drugom mjestu, odmah iza povećanja svijesti, kao razlog implementiranja govori o sve većem shvaćanju složenosti i važnosti društvenih medija u postizanju poslovnih ciljeva tvrtke“, zaključio je zamjenik direktora hrvatskog ureda Grayling, Robert Škunca.

 

Također, rezultati najnovijeg istraživanja Grayling PULSE donose jasniju sliku onoga što se percipira kao borba između oglašavanja i odnosa s javnošću putem društvenih mreža i postavlja teret odgovornosti čvrsto u krila PR-a. (Ps/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox