KONČAR – Inženjering za energetiku i transport ugovorio poslove u Makedoniji

U Vladi Republike Makedonije društvo KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) danas je sklopilo dva ugovora za projekte u sklopku investicijskog ciklusa AD MEPSO-a, makedonskog operatera prijenosnog elektroenergetskog sustava.


Projekti su financirani putem kredita Europske banke za istraživanje i razvoj (EBRD). Zbog važnosti ovih ugovora za modernizaciju prijenosne elektroenergetske mreže Makedonije svečanosti potpisivanja prisustvovali su Zoran Zaev, premijer Republike Makedonije, Kočo Andjušev, potpredsjednik Vlade, Goran Sugareski, ministar prometa i komunikacija sa suradnicima, kao i Nj. E. Danijela Barišić, Veleposlanica Republike Hrvatske u Makedoniji.

U sklopu svečanosti dr. sc. Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR - Inženjeringa za energetiku i transport (KONČAR-KET) je potpisao dva ugovora.

Prvi je ugovor za rehabilitaciju transformatorske stanice TS 400kV Skopje 4 vrijednosti 4,8 milijuna eura. Postrojenje TS 400kV Skopje predstavlja izuzetno važno čvorište u elektroenergetskoj mreži Republike Makedonije. Projekt se sastoji od revitalizacije primarne opreme na 400kV i 110kV poljima, ugradnje sekundarne opreme za zaštitu i upravljanje, SCADA sustava te obuhvaća radove projektiranja, elektromontaže, građevinske radove, te ispitivanja i puštanja u pogon.

Drugi potpisani ugovor je za isporuku i ugradnju sustava relejne zaštite na postrojenjima hidroelektrana Tikveš, Vrutok, Špilje i Globočica vrijednosti je 630 tisuća eura. Važnost ovog projekta je u modernizaciji relejne zaštite na ove četiri makedonske hidroelektrane, a obuhvaća projektiranje, nabavu i ugradnju relejne zaštite na rasklopnim postrojenima te njihovu konfiguraciju, funkcionalno ispitivanje i puštanje u pogon.

„Suradnja između MEPSO-a i KONČARA je uspješna, dugogodišnja i temelji se na obostranom povjerenju. KONČAR – KET je naš partner, što smo potvrdili i današnjim sklapanjem dvaju ugovora koji se odnose na revitalizaciju 400 kV i 110 kV postrojenja u transformatorskoj stanici TS Skopje 4 što je vrlo kompleksno sistemsko rješenje, te na isporuku i ugradnju sustava relejne zaštite na našim hidroelektranama“, Saso Vasilevski, predsjednik Uprave Makedonskog operatora prijenosnog elektroenergetskog sustava (MEPSO)

„Ugovori koje smo danas potpisali važni su i za KONČAR i za izvozne aktivnosti Republike Hrvatske. Ovi projekti rezultat su prvih sustavnih koraka jačanja ponovne prisutnosti Grupe KONČAR u Makedoniji koji su započeti početkom 2018. te daju temelj za dobre rezultate u bližoj budućnosti te ugovaranje novih projekata i u drugim poslovnim područjima“, Ivan Tomšić, zamjenik člana Uprave KONČARA

„Ugovor za rehabilitaciju TS Skopje 4 te ugovor za isporuke i ugradnje sustava relejne zaštite na hidroelektranama predstavljaju povratak KONČAR - KET-a na tržište Makedonije kad je riječ o realizaciji složenih projekata. Nastavak je to suradnje s Makedonskim operatorom prijenosnog sustava za kojeg smo proteklih godina uspješno završili nekoliko projekata te smo sigurni da ćemo i na ovim projektima opravdati dano nam povjerenje“, dr. sc. Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox