Konzumiranje opojnih droga neće biti kazneno djelo

Ministarstvo pravosuđa na čelu s Orsatom Miljenićem planira napraviti mini-reformu kaznenopravnog zakonodavstva, a među ostalim, posjedovanje opojnih droga izuzet će iz Kaznenog zakona, piše Novi list.

Naime, uz niz zakona koje je potrebno uskladiti s novim Kaznenim zakonom koji stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine, mijenjat će se i zakon prema kojem je posjedovanje i najmanje količine opojnih droga kazneno djelo.

Mišljenja sam da je za posjedovanje droge za vlastitu uporabu prekršajna odgovornost dovoljna. Maksimalna kazna od tri mjeseca zatvora, predviđena Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge., pojasnio je ministar Miljenić za Novi list. Osim toga, napomenuo je ministar, ta kazna nema stigmatizirajući karakter.

Ministar je dodao i kako bi se ovim postupkom uštedjela i financijska sredstva jer se za posjedovanje droge vodi veliki broj kaznenih postupaka, a dosta veliki postotak zatvorske populacije čine osobe osuđene za to djelo. (jh)

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox