Kosor: Izmjena zakona kako bi se znalo tko je vlasnik medija

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da će na tragu današnjih rasprava na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) vlada vrlo brzo pripremiti izmjene nekih od zakona koji se prije svega odnose na vlasništvo u medijima te će tražiti da zakoni budu tako koncipirani kako bi se znalo ime i prezime vlasnika medija.

Znači ime i prezime ne pravne osobe, nego ime i prezime fizičke osobe ili fizičkih osoba, kazala je Kosor. Uz to, vlada će vidjeti treba li nešto mijenjati i u propisima kako bi se onemogućilo trgovanje koncesijama kada se govori o elektroničkim medijima. Također, treba vidjeti ispunjavaju li novi vlasnici medija svoje obaveze.

Napomenula je da se na sjednici VNS-a razgovaralo i o potrebi pojačanoga nadzora porezne službe. Ne možemo očekivati slobodne medije i slobodne novinare ako nemamo pravi uvid u to tko je vlasnik ili vlasnici medija, jer mediji kreiraju mnogo toga u našim životima, rekla je Kosor.

Upitan ima li u medijima sumnjivog kapitala predsjednik Josipović rekao je kako "ima ozbiljnih indicija, a neki postupci se već i vode". Dodao je kako je na državnim tijelima da to završe sukladno ustavu i zakonu. Pri tome treba biti jasno kako nitko iz politike nema ambicije uređivati medije", istaknuo je Josipović. (Hina/jk)

Foto: vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox