Kosor najavila rješavanje problema Đakovštine

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sa sjednice Vlade poručila je kako je vrlo blizu rješenje problema radnika Đakovštine te kako bi ono na stolu trebalo biti već sutra, najkasnije u ponedjeljak.

Mislim da smo vrlo blizu rješenju. Očekujem da ćemo tijekom sutrašnjeg dana ili nakasnije u ponedjeljak imati rješenje na stolu. To rješenje nije ni lako ni jednostavno. Ali, mislim da će biti na obostrano zadovoljstvo, kazala je premijerka Kosor. 

Izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu 

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu. Izmijenjeni su uvjeti za redovno stjecanje hrvatskog državljanstva, pa se tako produljuje duljina potrebnog stalnog boravka u Hrvatskoj s pet na osam godina. Uz dosadašnje poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma, traži se i poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja. Izmjenama se jasnije definira pojam pripadnika hrvatskog naroda te iseljenika.

Tako se propisuje stjecanje hrvatskog državljanstva iseljenika, njihovih potomaka do trećeg stupnja srodstva u ravnoj liniji i njihovih bračnih drugova. Izmjenama se definira i način dokazivanja pripadnosti hrvatskom narodu te propisuje da se ono utvrđuje ranijim deklariranjem te pripadnosti u pravnom prometu, navođenjem te pripadnosti u pojedinim javnim ispravama, zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda i aktivnim sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu.

Osobama koje su rođene na teritoriju Hrvatske, a ranije su zatražile otpust iz hrvatskog državljanstva i uzele drugo, ponovno dobivanje hrvatskog državljanstva vezuje se uz prestanak stranog. Uvodi se i nova odredba prema kojoj osobe koje su na dana 8. listopada 1991. imale prebivalište u Hrvatskoj i kojima je odobren stalni boravak, a do danas nisu stekle državljanstvo, ispunjavaju pretpostavke za stjecanje državljanstva u pogledu duljine prijavljenog boravka.

Dva nova praznika

Saboru je predložena i dopuna Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima i uvođenje dva nova spomendana - 15. ožujka, Dan osnivanja Narodne zaštite u Hrvatskoj i 30. travnja, Dan pogibije Zrinskog i Frankopana. Vlada je odredila i članove Povjerenstva za suradnju s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) čiji su članovi, uz premijerku Kosor i potpredsjednik Vlade Petar Čobanković te ministri Branko Bačić, Đuro Popijač i Dražen Bošnjaković. Zadaća povjerenstva, čije je članove HBK sa svoje strane već odredila, biti nadzor provedbe svih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, kao i ugovora koji uređuju odnose Katoličke crkve u Hrvatskoj i RH, a Kosor je najavila da će prvi sastanak povjerenstva biti već idući tjedan. (Hina/HT)

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox