Kosor: Priča o balonu je podmetnuta

HSLS je zatražio hitno smanjenje kamata na sve kredite s valutnom klauzulom, a za kredite u švicarskim francima smanjenje kamata za dva do tri posto, dok je predsjednik te stranke Darinko Kosor poručio Vladi i bankama "Smanjite kamate, ne puštajte nam balone".

Banke su, kako je kazao Kosor, sredstva nabavljale većim dijelom u eurima, a izdavale kredite u švicarskim francima, čime su, po njegovom mišljenju, zaradile dovoljno na tečajnim razlikama pa bi mogle značajno smanjiti kamate. Banke bi, kako je rekao, također trebale omogućiti svima koji žele prijevremeno otplatiti kredit, da to učine bez naknade. Priča o balonu je podmetnuta, kako bi se prebrodilo razdoblje do predstojećih izbora - naglasio je Kosor na konferenciji za novinare i dodao kako nerješavanje problema oko švicarskog franka stvara atmosferu nesigurnosti u cijeli financijski sustav što bi moglo imati negativne posljedice za cijeli sustav.

Kosor je također podsjetio i na nedostatke u provedbi Zakona o ovrsi nad novčanim sredstvima, među kojima je i blokiranje svih sredstava na računima građana, te pozvao ministricu financija Martinu Dalić da po tim pitanju nešto učini. U Hrvatskoj je, kako je rekao, 160 tisuća blokiranih računa, 2,5 tisuća nekretnina i pokretnina na dražbama, a posljednjih mjeseci i nova skupina građana koja više ne može podmiriti rate kredita u 'švicarcima'. Za HSLS nije upitno da se svaki dug mora podmiriti, no pod strogo propisanim uvjetima, uzimajući u obzir postojeće zakone i ustavna prava građana, poručio je Darinko Kosor. (Hina/mš)

 

 

 

 

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox