Kosor primila Purdu, isprika izostala

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor primila je hrvatskog branitelja Tihomira Purdu koji je oslobođen iz ekstradicijskog pritvora u Zenici u BiH gdje je proveo 57 dana, a predstavljen je i u Saboru gdje je dočekan s pljeskom.

 

Nakon sastanka premijerka Kosor istaknula je da je posebna čast, zadovoljstvo i veselje u Vladi susresti se s Tihomirom Purdom - jako sam vesela i prenosim pozdrave cijele Vlade i iznimno sam zadovoljna što je Tihomir Purda sa svojom obitelji u očekivanju još jednog djeteta koje dolazi. Razgovarali smo o budućnosti na koji način možemo pomoći, neke stvari smo dogovorili, ali svakako želim reći da Vlada radi na tragu onih teških nemilih ružnih događaja u kojima je nažalost sudjelovao Tihomir Purda nevini hrvatskih branitelj, hrvatski vitez koji je branio svoj grad i dom i budućnost Hrvatske. Radimo na tome da se nešto slično ni jednom hrvatskom branitelju više nikada ne dogodi, istaknula je premijerka Kosor. Tihomir Purda bio je izložen neviđenoj torturi u srbijanskim koncentracijskim logorima i kao posljedica svega toga nažalost se dogodilo da je još jedan put morao proći zatvor, rekla je Kosor. Poželjela je da Tihomir Purda bude okrenut budućnosti i da se može posvetiti svojoj djeci i obitelji.

Purda: Hrvatski branitelji se nemaju čega bojati, samo neka ne putuju

Ovo je jedan od najljepših dana u mom životu, rekla je premijerka Kosor. Hrvatski branitelj Tihomir Purda rekao je u izjavi novinarima da je došao na osobni zahtjev kako bi se osobno zahvalio premijerki i Vladi za sve što su učinili da bi mu pomogli da izađe iz zatvora.  Upitan boje li se njegovi suborci i što kažu ljudi u Vukovaru, Purda je rekao da se nemaju čega bojati, samo neka ne idu preko granice, a Vlada će odraditi da se to riješi. Na novinarski upit što se konkretno čini, premijerka Kosor je podsjetila da je neki dan sazvala predstavnike i institucije Državnog odvjetništva i Ministarstva pravosuđa ali i ugledne pravnike i profesore Pravnog fakulteta koji dobro poznaju problem s kojim se borimo, da se napravi niz prijedloga za desetak dana na temelju kojih će institucije i Vlada donositi odluke.

Kosor najavila da će se sada brinuti kako se ne bi dogodio novi slučaj Purda

Oni će biti u dva smjera, političkom i pravnom, uvjerena sam da se ovako nešto slično ne samo da se ne smije, nego da se ne može dogoditi. Moramo uprijeti sve snage da ni jedan hrvatski branitelj ne dođe u tako nemoguću i nepravednu situaciju kao što se to dogodilo hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi, zaključila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Tihomir Purda uhićen je 5.siječnja pošto je Srbija za njim raspisala međunarodnu tjeralicu zbog navodnih ratnih zločina. Njegovo uhićenje izazvalo je nezadovoljstvo hrvatskih građana, posebice branitelja, a u javnosti se otvorilo niz pitanja, kao što su primjerice priznanja hrvatskih branitelja iznuđena pod torturom u logorima u Srbiji. DORH je utvrdio da nema dokaza da je Purda počinio ratne zločine te nije tražio njegovo izručenje, a na kraju je srbijansko pravosuđe odustalo od njegova progona i zahtjeva za izručenjem. (Hina/mš)

Foto:  Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox