Kosor-Tadić-Pahor: Zajedno smo jači

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, srbijanski predsjednik Boris Tadić i slovenski premijer Borut Pahor, na neformalnom trilateralnom sastanku u Smederevu, dogovorili o intenziviranju gospodarske suradnje te jačanju suradnje i na drugim područjima u svrhu općeg napretka

 

U zajedničkom obraćanju novinarima, Kosor i Tadić su izrazili međusobnu potporu procesu europskih integracija Hrvatske i Srbije, dok je Pahor izrazio potporu Slovenije završetku hrvatskih pregovora o pristupanju EU te srbijanskom dobivanju statusa kandidata za članstvo u Uniji. Završetak pregovora Hrvatske s EU dobra je poruka za sve naše susjede i cijeli jugoistok Europe, jer potvrđuje da se reforme i cijeli taj posao isplate - rekla je premijerka Kosor, dodajući kako Hrvatska do kraja lipnja može ispuniti uvjete za završetak pregovora o pristupanju. Ocijenivši kako je dobra gospodarska suradnja iznimno važan element za stabilnost jugoistočne Europe, Kosor je kao primjer dobre gospodarske suradnje tri države navela zajednički željeznički projekt Cargo 10, kojim će zajednički kapacitet činiti 25 tisuća vagona.

Govoreći o rješavanju problemu nestalih, navela je kako je to za Hrvatsku "pitanje svih pitanja", kao i da će sve biti učinjeno da se sporovi poput slučaja Tihomira Purde ne ponove te da će se raditi na tome da što prije bude formirana radna skupina koja će preispitati svaki pojedinačni slučaj. U razgovorima je bilo riječi, kako je rekla, i o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala gdje su, po njenim riječima, postignuti visoki standardi te je i danas izražena spremnost na suradnju sve tri zemlje u tom području. Predsjednik Tadić istaknuo je kako je stajalište Srbije da je završetak pregovora Hrvatske s EU dobar ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu regiju, te izrazio "apsolutnu potporu" Hrvatskoj i njezinoj vladi u tome. Dodao je kako istodobno Srbija teži dobivanju statusa kandidata do kraja ove godine kao i početku pregovora o pristupanju Uniji, te da želi da cijela regija bude u EU. Srbijanski predsjednik kazao je kako je danas dogovorena potpora gospodarskim sektorima triju država za intenzivniju suradnju i zajednički nastup na trećim tržištima, te također velikim uspjehom ocijenio formiranje poduzeća Cargo 10.

Slovenski premijer Pahor izjavio je, precizirajući kako to čini kao predstavnik zemlje članice Europskog vijeća, a ne u ime tog vijeća, da će se u tom tijelu, ako uz ispunjavanje uvjeta s hrvatske strane, to bude i stvar političke odluke, založiti da Hrvatska završi pregovore u lipnju ove godine. Također ću se založiti da u slučaju ispunjavanja uvjeta Republika Srbija dobije kandidaturu i početku pregovora o pristupanju EU do kraja ove godine, dodao je Pahor. Važno je, kako je rekao, da se problemi između tri zemlje, zaostali iz prošlosti, rješavaju brže, u dobroj vjeri i mirnim putem. Novinarima je podijeljena i zajednička pisana izjava troje dužnosnika, u kojoj se izražava želja za jačanje gospodarske suradnje i međusobne potpore triju zemalja u nastupu na trećim tržištima. (Hina/mš)

 

 

Foto: STR-5687/HaloPix/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox