Kosor: U EU se nećete moći tako ponašati

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je povodom prihvaćanja Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji u Europskom parlamentu, da je to "povijesni trenutak" za koji je najzaslužnija sadašnja vlada.

Dobili smo potvrdu da Hrvatska postaje 28. članica Unije. Ovo je povijesni trenutak, vrijeme je za slavlje....Ova vlada je najzaslužnija što Hrvatska postaje 28. članica Unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU-a, izjavila je Kosor u Novinarskom domu gdje je u društvu članova vlade i članova HDZ-a pratila plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Premijerka i predsjednica HDZ-a je istaknula da se "ostvario san koji smo dugo sanjali" i podsjetila na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da "Hrvatska mora biti u obitelji europskih država i naroda". Njemu i braniteljima, poručila je Kosor, posvećuje ovaj svečani trenutak.

Kritika medijima

Osvrnula se i na tijek pregovora i ustvrdila da je Hrvatska, s 35 poglavlja, imala najteže pregovore do sada. Prva smo zemlja nakon 1982., nakon Grčke, koja samostalno ulazi u EU, rekla je Kosor. Tijekom govora, u više je navrata oštro kritizirala medije zbog pristranosti, prozvavši posebice HRT koji je, kako je rekla, prešutio vijest da je pozvana na potpisivanje Ugovora u Bruxelles.

Premijerka Kosor je rekla kako joj je upravo zbog toga drago da Hrvatska ulazi u EU jer takvo ponašanje nije demokratsko, dodavši da se mnogi u EU više neće moći tako ponašati.  Pokazali smo hrabrost kada je trebalo obaviti posao za ovu državu, hrabrost kada je najteže i zato smo ponosni, rekla je.

Na kraju govora zahvalila se pregovaračima, MVPEI-u, ministrima, te svim prethodnim vladama koje su radile na europskom projektu, zaključivši da "ovaj trenutak, u političkom smislu, pripada nama".

Ugovor će, rekla je, u Bruxellesu potpisati nalivperom, darom Svetog oca, pape Benedikta XVI., koji joj je, u trenutku blokade pregovora zbog spora sa Slovenijom, "jedini dao potporu". (jk)

 

 

Izvor: www.net.hr /Hina 
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox