Kosor: Vladine aktivnosti donose rezultate

Vladi već provodi veliki dio ekonomskih mjera koje predlaže Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), poručila je premijerka Jadranka Kosor s današnjeg Dana poduzetnika na kojem je HUP predstavio svoj prijedlog mjera za razvoj Hrvatske od 2011. do 2015. godine.

Vladi je veliki dio HUP-ovih prijedloga prihvatljiv, a dio tih mjera već provodi, istaknula je Kosor podsjetivši na sve što je Vlada učinila u protekle dvije godine a što, po njezinoj ocjeni, donosi rezultate jer u Hrvatskoj pada nezaposlenost, a rastu izvoz i industrijska proizvodnja.

Predsjednika zabrinjava pesimizam

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je kako danas u društvu, pa i među poduzetnicima, prevladavaju pesimizam i nezadovoljstvo te se založio za "optimizam poduzetnika i kapitala" jer Vlada ne može sama provoditi reforme i jačati samopouzdanje gospodarstva.

Problemi poduzetnika

Na Danu poduzetnika HUP je predstavio dokument "Za Hrvatsku 2011.-2015.: kapital i radna mjesta 'ruku pod ruku'" u kojem se zalaže za novi razvojni model kako bi se u tom razdoblju ostvario ekonomski rast od prosječno četiri posto godišnje.

Predsjednik HUP-a Ivan Ergović požalio se da su poslodavci i zaposleni u privatnom sektoru na svojim leđima iznijeli sav teret krize. Proveli smo sve mjere restrukturiranja i više nemamo snage, kazao je prvi HUP-ovac.

Kao najveće probleme Ergović je istaknuo rigidan Zakon o radu, preveliku i neefikasnu javnu upravu te lokalnu upravu i samoupravu, preveliko porezno opterećenje i neodgovarajuću fiskalnu politiku. (Hina/jk)

 

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox