Kosor: Za dubinske rezove i strukturne promjene potreban minimum političkog zajedništva

 Hrvatska mora pronaći minimum političkog zajedništva kako bi mogla provesti dubinske rezove i strukturne promjene kojima je cilj ne samo izlazak iz gospodarske krize, nego i otvaranje nove perspektive za zemlju, poručila je premijerka Jadranka Kosor otvarajući konferenciju o novom modelu hrvatskog gospodarstva.

Svi su na riječima za promjene i "bolne rezove", ali malo ih želi u tome sudjelovati, požalila se Kosor otvarajući skup u organizaciji Poslovnoga dnevnika i časopisa Banka, na kojem sudjeluju brojni predstavnici poslovnog svijeta i ekonomski stručnjaci.

Ponovno je ustvrdila da se program gospodarskog oporavka provodi. Žao mi je što nisam ponijela jednu pozamašnu knjigu koja pokazuje što smo dosad napravili - rekla je Kosor podsjetivši da njezina Vlada mora rješavati i mnoge probleme iz proteklih godina, od brodogradnje do splitske Željezare.

Vlada je smanjila parafiskalne namete, za 20 do 25 posto, ali je to u javnosti prošlo nezapaženo, a od lani intenzivno radi na smanjivanju potrošnje - smanjivanjem plaća i povlaštenih mirovina prošle je godine ušteđeno 2,7 milijardi kuna, a ove godine 3,5 milijardi kuna.

Donošenjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti zadani su jasni okviri za štedljivo ponašanje svima od Vlade do lokalne samouprave, gdje i danas ima nekih koji povećavaju plaće, napomenula je premijerka.

Podsjetila je na Vladin program velikih investicija koji obuhvaća 30 projekata teških 14 milijardi eura, od energetike do turizma.

Svakodnevno nam dolaze upiti i prijedlozi zainteresiranih investitora, pohvalila se Kosor dodavši kako "u fasciklu ima dvije velike ponude" za investicije na području energetike.

Savjetnik za gospodarstvo Predsjednika Republike Boris Cota naglasio je da se zbog visoke razine vanjskog javnog duga i promijenjene ocjene rizika kreditora, rast hrvatskog gospodarstva više ne može temeljiti na priljevu dužničkog kapitala.

Rast ubuduće treba temeljiti na privlačenju izravnih investicija, prvenstveno u izvozne sektore, jer bez novih investicija prijeti nam dugo razdoblje niskih stopa rasta, upozorio je Cota.

Američki veleposlanik James Foley smatra da Hrvatskoj prioritet treba biti promjena poslovne klime koja će ukloniti birokratske prepreke za strana ulaganja, posebno na lokalnoj razini, te Hrvatsku učiniti zemljom privlačnom za poduzetnike i lakom za poslovanje.

Kao primjer naveo je slučaj potencijalnog američkog ulagača stotina milijuna eura u hrvatski turizam, koji je nedavno odustao nakon pet godina čekanja na odgovor Vlade u vezi problema sa zakupom zemljišta.(Hina)

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox