Kožić najavio zaposlenje za više od 5000 radnika

U poduzetničkim zonama na području Zagrebačke županije tijekom ove i idućih godina realizirat će se više značajnih investicija, planirane vrijednosti ulaganja od ukupno oko 2,5 milijarde eura, a predviđa se zapošljavanje više od 5000 novih radnika, istaknuo je župan Stjepan Kožić na susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije.

Pritom je župan Kožić podsjetio na neke od najznačajnijih investicija koje će se realizirati tijekom ove i idućih godina u poduzetničkim zonama na području Zagrebačke županije kao što su Tvornica Eurokabel u Jakovlju, Centar IKEA u Rugvici, Cargo centar u Dugom Selu, Verdispar-Zeleni grad u Klinča Selima, Autodrom i sportski centar u Bistri, Plivin novi pogon u Savskom Marofu i druge investicije. Uvodnu prezentaciju na susretu gospodarstvenika održala je ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek koja je podsjetila kako je međugodišnja stopa realnog gospodarskog pada u Hrvatskoj u prva dva kvartala 2010. godine iznosila 2,5 posto, dok je u trećem tromjesečju ostvaren rast od 0,2 posto. Međutim, dodala je, pojedini pokazatelji ukazuju da trend rasta nije nastavljen u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Što se tiče ekonomske projekcije za 2011. Švaljek je navela kako se u EU predviđa rast od 3 posto, a u zemljama istočne Europe čak 3,9 posto, dok se u Hrvatskoj očekuje rast od 1,3 posto. Župan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija 2008. godine bila jedna od gospodarski najbrže rastućih hrvatskih županija te da je u ovim vremenima gospodarske krize gospodarstvo u toj županiji ostalo među najstabilnijima. Prema kriteriju ostvarene bruto dobiti kod poduzetnika u prvih devet mjeseci prošle godine Zagrebačka županija zauzela je četvrto mjesto nakon grada Zagreba, te Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije.

U Zagrebačkoj županiji 16.022 nezaposlenih osoba

Broj zaposlenih kod poduzetnika u Zagrebačkoj županiji u prvih devet mjeseci 2010. u odnosu na isto razdoblje 2009. godine bio je manji za 3,9 posto što je na razini prosjeka Hrvatske. Koncem 2010. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je ukupno 16.022 nezaposlenih osoba, što je povećanje za 18,8 posto u odnosu na kraj 2009. Po visini iznosa neto isplaćene plaće Zagrebačka županija je treća županija u Hrvatskoj iza grada Zagreba i Istarske županije. Prosječna isplaćena neto plaća kod poduzetnika u Zagrebačkoj županiji u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci iznosila je 4.436 kuna. (Hina/mš)


Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox