"Kriza sada pogađa i vodeća gospodarstva"

Raspoloženje potrošača i poslovnih čelnika u eurozoni u lipnju je dodatno pogoršano, pokazali su u četvrtak najnoviji pokazatelji Europske komisije.

Indeks raspoloženja u gospodarstvu 17-člane eurozone spustio se tako za daljnjih 0,6 indeksnih bodova, na 89,9 bodova. Bilježeći pad treći mjesec zaredom, taj je pokazatelj gospodarske klime trenutno na najnižoj razini od kraja 2009. godine. U 27-članom EU odgovarajući je indeks na mjesečnoj razini ostao nepromijenjen, na 90,4 boda, objavila je nadalje Komisija.

Kao dokaz da se nepovoljni učinci krize osjećaju diljem eurozone a ne samo u prezaduženim zemljama Mediterana, gospodarska klima pogoršana je i u najvećem gospodarstvu eurozone, Njemačkoj, te u ostalim značajnim gospodarstvima, poput Nizozemske, Belgije i Austrije.

S druge strane, ozračje je blago poboljšano u Italiji i Španjolskoj.

Najnovije istraživanje podupire ostale pokazatelje koji svjedoče da kriza sada uistinu pogađa i glavna gospodarstva, kazala je Jennifer McKeown, viša ekonomistica u tvrtki Capital Economics. Odvojeno je EK objavila i indeks poslovne klime u eurozoni, koji je također pao u lipnju, i to za 0,15 bodova, na minus 0,94 boda. Trenutno je na najnižoj razini od prosinca 2009. godine. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox