Kuna za kilogram pšenice

Za treću klasu 80 do 85 lipa za kilogram, za drugu 90 lipa, a za prvu klasu, koje neće biti ni 5% – 1 kuna, najizglednija je računica otkupljivača za ovogodišnji urod pšenice. Pšenica je, doznajemo, u Hrvatskoj rodila iznadprosječno. Bit će je više od 750.000 tona (po nekima i 900.000!), a kako je već drugu godinu u primjeni i kodeks – po kojemu se umjesto hektolitra, vlage i primjesa u zrnu cijene isključivo gluten i proteini – trebala bi biti i kvalitetnija. No zna li se da su ratari lani za pšenicu u prosjeku dobivali 1,15 kuna i prigovarali, ni ova žetva neće proći bez nezadovoljnika.

"Ječmu je uvijek bila niža cijena, a Žito i Belje ovih ga dana otkupljuju za 0,95, odnosno 0,98 kn/kg. Za pšenicu bi realna cijena bila koliko i lani, 1,10 do 1,15 kuna, no kako je kodeks o otkupu pšenice izokrenuo parametre, i ono što je nekad bila prva klasa danas spada u kategoriju za stoku pa teško da će seljak biti na dobitku. Treba pričekati i vidjeti ", kaže Matija Brlošić, predsjednik HPK, po kojemu bi, prema novim parametrima, čak 50% pšenice moglo završiti u ishrani stoke.

Većina otkupljivača nada se da je kodeks o otkupu pšenice, koji je drugu godinu dobrovoljan, ipak promijenio stavove seljaka i natjerao ih da siju certificiranu pšenicu uz kvalitetne agrotehnološke mjere s kojima će imati bolje i kvalitetnije prinose, umjesto "tavanuše". Navodno je sjetva certificiranog sjemena jesenas porasla i 20%.

"Ratari se trebaju riješiti navika da jedva proizvedu 4 tone loše pšenice po hektaru i čekaju dobru cijenu. Oni koji budu imali 6,5 do 7 tona, a neki imaju i 10, sigurno se neće buniti zbog cijene",  tvrde otkupljivači. No cijene ipak diktira potražnja koja će ove godine, s zbog lanjskih zaliha, za Hrvatsku značiti tek 400-tinjak tisuća tona. (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox