Kuwait Petroleum Corporation jedan od ponuđača za kupnju OMV-ovih crpki

Kuvajtska kompanija Kuwait Petroleum Corporation jedna od deset najvećih naftnih kompanija na svijetu, spremna je za ulazak na hrvatsko tržište. Kako se neslužbeno doznaje, njezina međunarodna podružnica KPI jedan je od ponuđača za kupnju lanca benzinskih crpki austrijskog OMV-a u Hrvatskoj.

Poznato je već da je za preuzimanje OMV-ove tvrtke zainteresiran jedan arapski ulagač, a da je riječ o Kuvajćanima moglo se nazrijeti tek kad je prije nekoliko dana u nekim domaćim medijima objavljeno kako je ponudu podnio katarski fond Q8. Kuvajtska kompanija, naime, na europskom tržištu nafte posluje pod brendom Q8.

Ulazak Kuwait Petroleum Corporationa u borbu za OMV-ove crpke u poslovnom, ali i strateškom smislu senzacionalna je vijest. Riječ je o kompaniji koja bilježi 86 milijardi američkih dolara godišnjeg prihoda i dnevno proizvodi 3,2 milijuna barela nafte, a američki magazin Forbes uvrstio ju je na deseto mjesto ljestvice najvećih svjetskih naftnih kompanija.

Tvrtka koja posluje pod brendom Q8 u Europi ima otprilike 4400 benzinskih postaja u šest zemalja – Italiji, Danskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu i Švedskoj. Uz to, Q8 ima i dvije rafinerije u Europi – jednu u rotterdamskoj luci i drugu u mjestu Milazzo na sjeveru Sicilije, gdje je u suvlasništvu s talijanskim Enijem.

Upravo zbog toga akvizicija OMV-ova lanca u Hrvatskoj mogao bi biti logičan poslovni potez. Naime, OMV-ove crpke smatraju se najefikasnijima u Hrvatskoj, a nijedna nema manju godišnju prodaju od 2500 tona derivata.

S druge strane, OMV u zakupu ima i skladišne kapacitete na Janafovu terminalu u Omišlju pa bi Kuvajćani mogli vrlo efikasno obavljati opskrbu morskim putem iz svoje rafinerije na Siciliji. Njihov ulazak na domaće maloprodajno naftno tržište bio bi znatan poticaj rastu konkurencije na domaćem tržištu pa stoga i njihovu ponudu treba gledati kao ozbiljan izazov postojećim igračima, a ponajviše Ini.

Ina je prošlog tjedna potvrdila kako je podnijela obvezujuću ponudu za kupnju OMV-ovih postaja u Hrvatskoj i BiH, a neslužbeno se špekulira da je ponudila otprilike 126 milijuna eura. To je navodno tridesetak milijuna eura manje od cijene koju bi Austrijanci željeli postići, no moguće je da OMV na kraju imovinu u Hrvatskoj i imovinu u BiH proda različitim ponuđačima, piše večernji.hr.

Ponude su, navodno, poslale i ruske kompanije Zarubežnjeft i Gazpromnjeft, koje imaju rafinerije u susjednim državama, a posljednjih dana pojavile su se glasine kako se njihove ponude odnose samo na postaje u BiH. (sh)

Foto:Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox