Kvadrat stana iduće godine platite i do 200€ manje

Cijene stanova u Hrvatskoj iduće bi godine, prema procjenama stručnjaka za nekretnine, mogle pasti za 10 posto, piše Jutarnji list.

Stručnjaci su složni oko toga da će cijene pasti jer u idućoj godini ne očekuju značajnije promjene u gospodarstvu, a u ovom trenutku na hrvatskom tržištu postoji oko 15.000 neprodanih stanova.

Kad je riječ o Zagrebu, najveće šanse za snižavanje cijena imaju stanovi u Novom Zagrebu, posebno na Laništu i u južnim dijelovima Novog Zagreba.

Domenico Devescovi, voditelj portala Centar naglašava da će doći i do pada cijena stanova u centru grada Zagreba. Prosječna cijena stambenog kvadrata u Donjem gradu je u listopadu prošle godine iznosila 2.377 eura, dok je ove godine 8,9 posto niža ili 2.165 eura.

Pad cijena i na Jadranu

U padu su i cijene stanova na Jadranu: prosječna cijena stambenog kvadratau sedam obalnih županija u listopadu je bila 1.809 eura što je za 15 posto manje nego 2007. godine.

Ipak cijene od Pule do Dubrovnika znatno variraju. Prema podacima internetskog portala Crozille, cijene stanova u protekle dvije godine najviše su pale u Puli te sada tamo kvadrat stana stoji 1.401 euro. Trend pada cijene zahvatio je i Rijeku, ali i tradicionalno skupi Dubrovnik. Tako je sada prosječna cijena stana pod Srđem 3.114 eura, odnosno 6,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Osijek rekorder

Prosječna cijena četvornog metra stana u najvećem slavonskom gradu u listopadu je iznosila tek 960 eura što je gotovo dvostruko manje nego u Zagrebu. Ta je cijena čak 27,1 posto manja nego u listopadu 2008. (jh)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 28.studeni 2011

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox