Kvalitetnije upravljanje gradskom imovinom

Grad Samobor uvodi nova pametna rješenja koja će omogućiti efikasniji rad Gradske uprave te veću interakciju s investitorima i građanima. Tako je nakon dugotrajnih priprema i procesa prikupljanja informacija predstavljen projekt implementacije PRLS metodologije Upravljanja imovinom i aplikacije Registar nekretnina Grada Samobora.


Rezultat projekta je jedinstveni Registar gradske imovine, što uključuje stanove, poslovne prostore, zemljišta, sportske objekte, kulturne objekte i spomenike, javne površine, uključujući parkove i dječja igrališta, komunalnu infrastrukturu (promet, energetski sustav, vodno gospodarski sustav, rasvjeta, DTK infrastruktura i odvodnja otpadnih voda) i popis koncesija. Kroz portfelje je omogućen pregled osnovnih i dodatnih karakteristika te pregled financijske uspješnosti (prihodi i rashodi, zakup i najam) za jedinice imovine i potencijalne imovine.

Aplikacija prikazuje i procjenu vrijednosti nekretnina kao i izračun stope kapitalizacije te uvid u razna izvješća.

Kroz geografski informacijski sustav (GIS) su na karti vidljivi podaci uneseni u Registar, što uključuje uvid u jedinice imovine, pregled obilježenih jedinica imovine prema određenim parametrima te uvid u podatke iz KOMIS-a, konkretno, objekte, obveznike i zaduženja.

Sustav će omogućiti inventuru cjelokupne nepokretne imovine kojom Grad upravlja, analizu uspješnosti upravljanja te učinkovito izvještavanje kako za svakodnevne potrebe, potrebe državne revizije, usklađivanja dugotrajne imovine s registrom nekretnina tako i za pripremu izrade strategije upravljanja imovinom.

Što to znači za građane?

Sustav pruža podršku lokalnom ekonomskom razvoju u smislu centralnog mjesta na kojem će budući investitori moći dobiti potpune informacije o imovini i planovima za razvoj, kao i podršku pri odlučivanju o povećanju učinkovitosti upravljanja imovinom u cilju stavljanja u funkciju neiskorištene imovine te planiranje i učinkovitije korištenje postojeće imovine.

Glavni su ciljevi potpora razvoju lokalnog gospodarstva, zadovoljavanje javnih, socijalnih i drugih potreba te pribavljanje prihoda iz alternativnih izvora.

Nadogradnja će ubuduće uključiti i mogućnost interakcije s građanima koji će na ovaj način imati pristup samom sustavu i puno lakše pratiti tijek ostvarivanja svog zahtjeva.

Proces implementacije Registra nekretnina Grada Samobora provodi se u suradnji s tvrtkom Libusoft Cicom d.o.o.

B.D.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox