Lagarde: Zemlje moraju smireno upravljati situacijom

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde ustvrdila je da je rasprava o "rastu ili štednji" zapravo lažna, zatraživši određenu fleksibilnost za zemlje eurozone koje imaju problema s ispunjavanjem fiskalnih ciljeva.

Nakon što su na izborima u Francuskoj i Grčkoj pobjedu odnijeli kandidati odnosno strane koji se protive ozbiljnim rezovima državne potrošnje, Lagarde je kazala da zemlje ne bi trebale biti prisiljene smanjivati potrošnju ako neočekivano spor rast nagriza ionako problematične proračune. Zemlje moraju smireno upravljati situacijom, rekla je u ponedjeljak u govoru u Zuerichu.

Ako je rast gori nego što se očekivalo, moraju ustrajati u najavljenim fiskalnim mjerama umjesto u najavljenim fiskalnim ciljevima. Drugim riječima, ne bi trebale ograničavati pad poreznih prihoda odnosno rast potrošnje čiji je jedini uzrok slabljenje gospodarstva. Brojne zemlje eurozone suočavaju se s recesijom, uključujući Portugal, Grčku i Irsku kojima su MMF i EU već pritekli u pomoć. Sve su zemlje prihvatile europski sporazum o fiskalnoj disciplini koji uključuje stroge proračunske ciljeve, a Portugal, Grčka i Irska moraju ispuniti i zadane fiskalne ciljeve, utvrđene paketom međunarodne pomoći.

Čelnica MMF-a umanjila je u svom govoru važnost dileme "štednja ili rast". Zagovornici rasta kažu da nam treba više državnih poticaja za povećanje rasta. Zagovornici štednje tvrde pak da tržišta u konačnici donose presudu u slučaju velikog javnog duga i da vlade moraju učiniti sve što treba kako bi ga što prije smanjile, podsjeća Lagarde. Smatram da je ta rasprava zapravo lažna. Možemo sročiti strategiju koja je dobra i za danas i za sutra. Dobra za stabilnost i dobra za rast – gdje stabilnost vodi rastu a rast omogućuje stabilnost, tvrdi ona. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox