Lani zaposleno 1.080 osoba s invaliditetom

Tijekom 2010. zaposleno je 1.080 osoba s invaliditetom posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), dok ih je 2009. zaposleno 1.028, istaknula je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah na završnoj konferenciji projekta "Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada" napominjući kako je u ovo vrijeme krize taj porast itekako značajan.

U HZZ je krajem prosinca prošle godine bilo evidentirano 6.255 osoba sa invaliditetom, što je ukupno dva posto registriranih nezaposlenih u Hrvatskoj, navela je. Ono što se kroz mjere aktivne politike, kroz nacionalni program poticanja zapošljavanja u 2010. postiglo je duplo veći uspjeh nego u 2009. u kojoj je 146 osoba sa invaliditetom bilo uključeno kroz razne programe poticajnog zapošljavanja i osposobljavanja za tržište rada, a u 2010. njih 346, istaknula je ravnateljica HZZ-a.

Svrha projekta "Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada", kako je istaknuto, je poboljšanje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i poticanje njihove integracije na tržište rada. Projekt se sastoji od tri osnovne komponente - jačanje kapaciteta lokalnih dionika kako bi prepoznali i utjecali na rješavanje problema osoba s invaliditetom na tržištu rada, osnaživanje kapaciteta dionika na tržištu rada u promicanju zapošljavanja osoba s invaliditetom te izrada internetskog portala na principu One Stop Shopa za osobe s invaliditetom, poslodavce i širu javnost te provođenje javne kampanje.

Sve institucije u društvu trebaju biti uključene

Tijekom projekta izrađana je Studija o položaju i potrebama osoba s invaliditetom na tržištu rada koja predstavlja smjernice za izradu akcijskih planova zapošljavanja osoba s invaliditetom, educirano je 89 savjetnika HZZ-a i dovršena su tri priručnika. Učinkovito uključivanje osoba sa invaliditetom na tržište rada potrebno je uključiti kroz sve institucije u društvu, kazala je Paun Jarallah. Treba stvarati nove usluge, nove institucije i nove instrumente pomoći, jer cilj je učinkovito uključiti što više ljudi na tržište rada, istaknula je. (Hina/mš)

 

 

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox