Libijska oporba nestrpljiva da vojni napadi počnu što prije

Pristaše libijske oporbe slave UN-ovu rezoluciju kojom se odobravaju uvođenje zone zabrane leta i vojni napadi na snage Moamera Gadafija, ali kažu i da su nestrpljivi da akcije počnu što prije.


To je sjajna vijest, veoma smo zahvalni. Sinoć su tisuće izašle, cijele obitelji, svi slave. Ali čekamo da se to i primijeni. Umorni smo od razgovora - rekao je Radžab Mohamed al-Aguri koji je iz Bengazija izašao u četvrtak kasno navečer i putuje s petero djece.

On je jedan od mnogih Libijaca koji su pobjegli u Egipat nakon višednevna čekanja da Zapad prizemlji Gadafijeve avione i zaustavi ofenzivu kojom je vratio dijelove teritorija što su ga već držali pobunjenici.

Svi se boje Gadafijeve osvete jer je on u četvrtak najavio da će njegove snage zauzeti Bengazi i neće imati milosti prema borcima koji pruže otpor. Pobjegli smo samo zbog zračnih udara. Bili smo presretni kad smo čuli vijest. U Bengaziju i Tobruku ljudi pucaju u zrak - kaže Mahmud koji je isto s obitelji na egipatsko-libijskoj granici. Kao da smo pobijedili. Ali odavno su to trebali učiniti - komentirao je taj 32-godišnjak donošenje UN-ove rezolucije.

UN je rezoluciju donio u trenutku kad su vladine snage na stotinu kilometara od Bengazija u kojem su pobunjenici uspostavili nacionalno vijeće. Rezolucija odobrava "sve nužne mjere", a to je šifra za vojnu akciju, radi zaštite civila od Gadafijevih snaga koje su u općoj ofenzivi s kopna, mora i iz zraka. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox