Libijski konvoj u Nigeru; Gadafi na putu za Burkinu Faso?

Veliki broj libijskih vojnih vozila prešao je granicu s Nigerom u pustinji možda u okviru tajno dogovorenog pokušaja Moamera Gadafija da nađe utočište u jednoj prijateljskoj afričkoj državi, rekli su u utorak francuski i nigerski vojni izvori agenciji Reuters.

 

Libijski pobunjenici koji su svrgnuli Gadafija prije dva tjedna rekli su također da misle da je oko desetak drugih vozila koja su prešla granicu prevozilo zlato i novac, vjerojatno uzete iz podružnice libijske središnje banke u Gadafijevu rodnom gradu Sirtu.

Vojni izvori su rekli da je konvoj od 200 do 250 vozila nigerska vojska pratila do grada Agadeza na sjeveru Nigera. Konvoju bi se, po francuskom vojnom izvoru, na putu za susjednu Burkinu Faso, koja je bivšem libijskom čelniku ponudila azil, mogao pridužiti Moamer Gadafi.

Francuska, Niger i Burkina Faso, kao i nove libijske vlasti i NATO, rekli su da ne znaju gdje se Gadafi nalazi te da ne znaju za bilo kakav sporazum da ga se pusti u inozemstvo gdje bi se sklonio od Libijaca i Međunarodnog kaznenog suda koji mu želi suditi. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox