Liderske tajne Jürgena Kloppa

Što menadžeri mogu naučiti od iznimno uspješnog njemačkog nogometnog trenera?


Prije samog kraja sezone 2019./2020. ostalo je još sedam utakmica za odigrati, a već tada je bilo jasno da će Redsi iz Liverpoola osvojiti englesku Premier ligu nakon dugih 30 godina. Nogometni stručnjaci širom svijeta ubrzo su se složili oko razloga tog uspjeha: 53-godišnjeg trenera Jürgena Kloppa. Ovaj Nijemac je jedinstven lik u nogometnom svijetu i puno više od trenera: on je vođa do srži.

Nina Burger, nogometašica koja drži rekorde u broju odigranih utakmica i postignutih golova za austrijsku žensku nogometnu reprezentaciju, i prof. Jonas Puck, akademski direktor MBA programa Energy Management, koji već dugi niz godina istražuje paralele između profesionalnog nogometa i poslovanja, analiziraju šest važnih vještina koje igraju ulogu u uspjehu i reputaciji legendarnog Jürgena Kloppa. Također objašnjavaju kako ovaj skup vještina nije važan samo za uspjehe na nogometnom terenu, već bi i menadžerima velikih korporacija mogao pružiti vrhunsku prednost.

Jürgen Klopp samouvjeren je i karizmatičan

Potrebni su talent, vještina i naporan rada kako biste pobijedili protivničku ekipu u nogometnoj utakmici. Ali Jürgen Klopp uvjeren je da postoji još jedan sastojak bez kojeg ne možete: samopouzdanje. Tim mora vjerovati u svoju snagu, vještine i sposobnost da rastu. Klopp svakodnevno pokazuje tu kvalitetu: samopouzdanje, posebna aura i hrabrost njegovih uvjerenja doprinose tome što je prepoznatljiv širom svijeta kao vrhunski trener. Na pitanje o toj snazi, ​​on vidi korijene u djetinjstvu. U internetskom intervju za dobrotvornu organizaciju „Kick It Out“ rekao je: „Bio sam pun samopouzdanja kao dijete. Što god učinio moja majka je rekla: 'Sjajno.' Otac mi je rekao: 'Senzacionalno'. Bio sam ispunjen ljubavlju." Ova unutarnja snaga nije vidljiva samo onome tko ga sretne, ona se odrazila i na njegove igrače.

Lekcija iz liderstva: Karizmatično liderstvo vrlo je bitno i u tvrtkama. Istraživanja pokazuju da karizmatični vođe jačaju timski duh i pozitivno utječu na njegov ukupni učinak. Važno je napomenuti da je karizmatični stil vođenja nešto što se može steći - samo je potrebna praksa!

Jürgen Klopp ne krije svoju strast prema onome što radi

U svijetu profesionalnog nogometa postoji malo trenera koji mogu motivirati igrače kao što to čini Jürgen Klopp. On  zna da se mora povezati s osjećajima i emocijama svojih igrača kako bi se bi se njegov tim mogao popeti na vrh. Na taj način oni će moći zajedno ostvariti ono što se do tada činilo činilo nemogućim. Kada se sprema skočiti od sreće na liniji, odjednom sve se čini mogućim: za igrače i navijače. Na ovaj način prati vlastiti savjet igračima: budite odlučni pobijediti. "Dajem sve. Očekujem da moji igrači daju sve. Tada vidimo što ćemo dobiti. To stvara mentalitet tima," citiran je u Guardianu.

Lekcija iz liderstva: Nedavne studije pokazale su da lideri koji su strastveni u onome što rade nisu samo sretniji i zadovoljniji, njihova predanost također nadahnjuje i motivira članove tima, što dovodi do poboljšanja njihove izvedbe. Istovremeno, i menadžeri i zaposlenici ne bi trebali izgubiti iz vida činjenicu da se ne možete ispuniti strašću prema poslu 24 sata dnevno. I u nogometu i u poslu, morate napraviti pauze kako biste napunili svoj emocionalni spremnik.

Klopp vjeruje svom timu. Za njega, oni nisu samo igrači, već prije svega ljudska bića. Zauzvrat, ne postoji ništa što ne bi učinili za njega.

Još jedna snaga Jürgena Kloppa je odanost svojim igračima. To se posebno odnosi na teška vremena – primjerice ako uprava, važni dužnosnici ili navijači zatraže sankcije i kazne za igrače koji su u nečemu pogriješili. Razumije svoje igrače, govori im što stvarno misli i trudi se sagledati njihovu poziciju - bez obzira na to radi li se o mladom talentiranom igraču, iskusnom igraču ili zamjeni. Klopp izravno razgovara sa svojim igračima, grleći ih i ohrabrujući. Štoviše, zanimaju ga njihove nade i strahovi na otvoren i nepristran način. Imajući to vidu nije ni čudo što bi igrači učinili sve za Kloppa. On je i trener i očinska figura prema članovima tima koji ga neupitno poštuju.

Lekcija iz liderstva: Dobro vodstvo podrazumijeva i razvoj rješenja za izvanredne situacije. Ni profesionalni nogometaši ni zaposlenici tvrtke nisu roboti.  Razumijevanje određenih i privremenih potreba zaposlenika stvara atmosferu uvažavanja i povjerenja - kao rezultat njeguje se volja zaposlenika da ulože dodatne napore kada se to zahtijeva u izvanrednim situacijama.

Jürgen Klopp zahtijeva da igrači rade i kao nagradu razvija njihove prednosti

„Klopp pretvara prosječnog igrača u dobrog, dobrog u  izvrsnog, a izvrsnog u još boljeg", izjavio je nedavno bivši golman austrijske nogometne reprezentacije Alexander Manninger. Jürgen Klopp ima izvanredan talent za prepoznavanje potencijala; istodobno, on zna koliko je važno dati igračima dovoljno vremena za sazrijevanje. Kao trener ne smatra se višim u hijerarhiji od igrača. Ne vrši pritisak na njih, ali je strpljiv i daje im prostor da rade greške i razvijaju se s vremenom. Dok je još bio u Dortmundu, pretvorio je Matsa Hummelsa i Roberta Lewandowskog u zvijezde. Klopp jača i podržava igrače, ali također zahtijeva da igrači daju 100 % od sebe.  „Ako ste kao igrači puni motivacije, ako ste koncentrirani ... Ja sam otvoren," najavio je Klopp kada je stigao u Liverpool. "Ako niste, naravno zahtijevan sam, ali samo zato što je rad sa igračima koji ne razumiju profesionalni dio ovog života gubljenje vremena," citirao ga je redbulletin.com. Nema sumnje da ova kombinacija otvorenosti s jasnim ciljevima koji su ostvarivi svima doprinosi Kloppovoj izuzetnoj priči o uspjehu.

Lekcija iz liderstva: Jasno mjerljivi, nedvosmisleno komunicirani, realni i ostvarivi ciljevi motiviraju zaposlenike i stvaraju temelje za transparentno ocjenjivanje rada. Stavljanje snažnog fokusa na predanost kao kriterij ocjenjivanja u tvrtkama posebno je značajno u okruženjima gdje dobar izbor zaposlenika osigurava svim zaposlenicima mogućnost ostvarivanja vrhunskih rezultata.

Klopp vjeruje u kontinuitet i na svoj poseban način odabire „novi materijal“

Jürgen Klopp nije jedini koji je s Liverpoolovim FC-om blizu pet godina. Unutarnja struktura tima također se dugo gotovo nije promijenila. To stvara kontinuitet i zrelost u timu. Kada se novi igrači pridruže timu, Klopp se savjetuje sa skautom, ali također osobno razgovara s dotičnim igračem prije nego što se donese odluka o transferu. Bez obzira na talent ili vještinu igrača, transfer dobiva odobrenje samo ako Klopp dobije dojam da njegova osobnost odgovara momčadi i da će "kliknuti" s ostalima. Za takve se odluke Klopp ne oslanja samo na svoje skaute, nego i vjeruje u svoju intuiciju, koja ga, kako kaže, nikada u prošlosti nije izdala.

Lekcija iz liderstva: Kada je riječ o liderstvu i odlukama o ljudskim resursima, povjerenje u intuiciju znači i razmatranje kriterija koje je teško izmjeriti i koji se samo nekako mogu „osjetiti“ kao relevantni. Naravno, odlučivanje i u nogometu i u upravi danas je oblikovano brojkama i proračunima - ali ako „kemija“ nije u redu, procesi jednostavno neće teći bez problema. Detaljna analiza i vjerovanje   u vlastitu intuiciju nije ni na koji način neprofesionalno, već je treba uzeti kao znak da se suradnja iznimno vrednuje.

Jürgen Klopp ima jasnu strategiju - ali uvijek je spreman naučiti nešto novo.

Jürgen Klopp ima prilično jasnu predodžbu o tome kako izgleda dobro odigrani nogomet. Koristi pouzdane metode, koje prema potrebi oprezno prilagođava. Ljubitelji nogometa mogli su već svjedočiti Liverpoolovom stilu igre u Dortmundu, pa čak i Mainzu. Ostale strategije su razvijene u Liverpoolu, ali nikada nisu bile namijenjene za promjenu temeljne ideje. Umjesto toga, novi elementi su nastavak i daljnji razvoj postojećih komponenti. Zahvaljujući ovom kontinuitetu, svaki igrač uvijek zna što mora raditi u bilo kojem trenutku. Klopp se usredotočuje na trenutak i trenutnu igru koja se igra, ali također ima na umu cjelokupnu i dugoročnu strategiju. Kao rezultat, on i njegov tim osjećaju se vrlo snažno kada pobjeđuju, ali također i kada gube jer im je uvijek jasan put koji im je prethodno postavljen.

Lekcija iz liderstva: Menadžeri koji imaju jasnu strategiju o tome kako žele da njihovi timovi surađuju jasno komuniciraju članovim tima što očekuju s obzirom na radne procese i performanse. Kao rezultat, gubitci uzrokovani neslaganjem se smanjuju, a tim učinkovitije surađuje. Za zaposlenike s posebnim vještinama ili u izvanrednim situacijama (poput one uzrokovane pandemijom COVID-19), uvijek je dobra ideja preispitati i prilagoditi strukture i procese.

Jürgen Klopp je i izuzetan trener i izuzetan vođa, koji može poslužiti kao uzor menadžerima – pokazala je analiza Nine Burger i Jonasa Pucka. Za kraj ističu: „Vjerujemo da svi koji su voljni učiti i prilagoditi se mogu voditi kao što to čini Jürgen Klopp, barem u određenoj mjeri. Ono o čemu smo do sada razgovarali pokazuje da bi mnoge njegove vještine bile faktori uspjeha i u poslovnom okruženju. Ali to ne znači da biste jednostavno trebali kopirati njegovo ponašanje. Umjesto toga, menadžeri moraju biti sigurni da su autentični i istovremeno ostati otvoreni za daljnji razvoj kako bi na kraju uspjeli imati učinkovit stil liderstva." PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox