Linić: Imamo osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog

Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto, izjavio je novinarima ministar financija Slavko Linić komentirajući današnju prognozu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da će BDP u 2012. pasti za jedan posto.

Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog. Premijer Zoran Milanović zadužio je sve ministre da u svojim sektorima ostvare taj rast od 0,8 posto, rekao je Linić nakon sjednice Vlade.

Ministar financija također se usprotivio procjeni HNB-a da će inflacija ove godine ubrzati na 3,5 posto, ustvrdivši da ostaje pri Vladinoj projekciji od 2,3 posto. Pričekat ćemo kraj godine da vidimo inflaciju, ali nakon povećanja PDV-a hrana nije poskupjela, niti je porasla većina cijena, kazao je Linić.

Cijene uglavnom rastu zbog poskupljenja goriva i plina, dodao je, ali to je Vlada ukalkulirala u projekciju inflacije od 2,3 posto.

Podsjetimo, Rohatinski je danas na konferenciji "Hrvatsko novčano tržište" u Opatiji iznio prognoze HNB-a o padu BDP-a u ovoj godini za oko jedan posto, pri tome će domaća potrošnja pasti za 0,8 posto, izvoz roba i usluga za 1,2 posto, a očekuje se i stagnacija ulaganja. Tekuća inflacija ubrzat će s prošlogodišnjih 2,1 posto na oko 3,5 posto u ovoj godini, kazao je Rohatinski. (Hina/jk)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox