Linić: Kamata je krvavi teret proračuna, prodajemo HPB i Croatia Osiguranje

Ministar financija Slavko Linić ponovio je kako će Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje u privatizaciju te kako će se proračunski deficit dijelom financirati iz kredita, a dijelom iz privatizacije.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade o primjedbama nekih sindikata kako HPB i Croatia osiguranje dobro posluju i nema ih potrebe prodavati, Linić je kazao kako je njihovo pravo da tako razmišljaju. No, osnovno je pitanje i pitam sve građane Hrvatske - misle li da preveliku potrošnju u mirovinskom, zdravstvenom, socijalnom sustavu trebamo financirati s kreditima uz kamatu iznad 8 posto, zaduživati buduće generacije, rekao je Linić.

Preveliku potrošnju, neprovedene reforme, neusklađenu tržišnu ekonomije, jer još uvijek vučemo posljedice socijalističke ekonomije, financirat ćemo to jednim dijelom iz kredita, a drugim dijelom privatizacijom imovine Republike Hrvatske. Pri tome ćemo pokazati da nam je cilj očuvati daljnji rad i jedne i druge institucije, kazao je ministar financija. Smatra kako sindikati polaze od političkog dijela igre, a ako se bave politikom građanima trebaju reći kako će se zatvoriti prevelika potrošnja.

Pitanje privatizacije nije pitanje radničkih prava, nego je pitanje odnosa političkih stranaka, rekao je. Upozorio je i kako će s privatizacijom deficit biti oko deset milijardi kuna te kako treba shvatiti da se ne može vječno živjeti na dug. Svatko misli da će nam svijet vječno davati novce. Možda, ali uz kamatu od 20 posto, samo ne znam tko će moći plaćati takvu kamatu. U ovom trenutku kamata je krvavi teret hrvatskog proračuna i teret za porezne obveznike, upozorio je ministar financija napominjući da ljudi moraju shvatiti da se ne može vječno živjeti na dug, jer taj dug košta. Poručio je da u tome treba biti odgovoran te da će Vlada nastojati biti odgovorna. Na upit ima li kupaca za HPB i Croatia osiguranje, Linić je kazao kako će natječaj biti javan, a uvjeren je da će biti zainteresiranih. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox