Linić: Svjesno smo teret prebacili na građane

Bez obzira na to što lokalni čelnici to ne žele, cijene grijanja također će se morati određivati prema ekonomskim zakonitostima, rekao je ministar financija Slavko Linić na susretu s hrvatskim izvoznicima.

Podsjetimo, HEP toplinarstvo nedavno je zatražilo od državne regulatorne agencije Here dopuštenje da poskupi grijanje svima koji su priključeni na gradske toplane za oko 37 posto. Iako Hera još nije dala zeleno svjetlo za poskupljenje, no sudeći po današnjoj Linićevoj izjavi, izgledno je da na to nećemo dugo čekati, piše Večernji list.

Linić je na susretu s izvoznicima objašnjavao Vladinu politiku ove i sljedećih godina te je rekao da je da je Vlada svjesno prebacila dio tereta na građane kroz veći PDV i skuplje energente kako bi našla prostor za porezno rasterećenje tvrtki.

Do kraja mandata plan je Vlade da smanjiti zdravstvene doprinose na sedam posto, troškovi zdravstva financirat će se iz novog poreza na imovinu.

Budući da je država naslijedila velike prikrivene deficite, 10 milijardi obveza u brodogradnji i 5 milijardi u zdravstvu, moralo se ići u te poteze, ali i na strogu štednju u proračunu kako bi se smanjio deficit. Iduće će se godine materijalni troškovi proračuna smanjiti za milijardu kuna, a za 600 milijuna kuna smanjit će se izdaci za plaće.

Linić je dodao da će kroz postupak predstečajnih nagodbi proći 60 tisuća blokiranih tvrtki, no kako se nada da će do kraja prvog kvartala iduće godine uspjeti riješiti 650 ozbiljnih tvrtki. (jk)

 

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox