M SAN Grupa ponovo na tržištu kapitala

M SAN Grupa ponovno je postala sudionik domaćeg tržište kapitala kroz vrlo uspješnu emisiju korporativnih obveznica nominalne vrijednosti 200.000.000,00 HRK.


U samo jednom danu do zatvaranja upisa u knjigu izdanja, ulagatelji su iskazali su interes u iznosu od 275 milijuna kuna što je za skoro 40% više u odnosu na ciljani nominalan iznos od 200 milijuna kuna.

Knjiga upisa za navedene obveznice bila je otvorena u četvrtak, 15. srpnja 2021. godine u 9:00 te zatvorena isti dan u 15:00 sati.

Ulagatelji su pokazali značajan interes za obveznice, tako da je potražnja već u 11:00 sati premašila ciljani iznos izdanja od 200 milijuna kuna. Ukupni interes ulagatelja prilikom zatvaranja knjige upisa iznosio je 275 milijuna kuna, čime je ukupni interes ulagatelja premašio planirani iznos izdanja za 1,37 puta.

Datum izdanja obveznica, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. je 20. srpanj 2021., a datum početka trgovanja na Službenom tržištu Zagrebačke burze je 22. srpanj 2021. godine. Oznaka vrijednosnog papira koju obveznice nose je MSAN-O-267A uz pripadajuću međunarodnu identifikacijsku oznaku (ISIN) HRMSANO267A9.

Interes za obveznicama su pokazale sve kategorije domaćih institucionalnih ulagatelja te je 51% izdanja alocirano bankama, 24% mirovinskim fondovima, 17% osiguravateljima i 8% investicijskim fondovima.

Uspješna realizacija korporativnog izdanja uz postignute konačne uvjete potvrdila je atraktivnost M SAN Grupe kao novog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala.

Cilj ove emisije korporativnih obveznica je osigurati kapital za potrebe refinanciranja postojećeg kratkoročnog i dugoročnog duga kao i za potrebe financiranja obrtnog kapitala potrebnog za nastavak razvoja poslovanja M SAN Grupe.

Daljnji razvoj poslovanja M SAN Grupe biti će usmjeren na tri strateška smijera, od nastavka razvoja logističkih kapaciteta i novih logističkih centara u Adira regiji do investicija u daljnju izgradnju naših brendova MS Energya iz domene e-mobilnosti te Vivaxa s područja potrošačke elektronike, klimatizacije i bijele tehnike.

Također već duži niz godina poslovne procese M SAN Grupe preuređujemo sukladno smjernicama ekološki održivog poslovanja. Investirali smo u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora putem foto naponskih panela na našim upravnim zgradama u Buzinu u Zagrebu te dnevno proizvodimo 230 kW električne energije iz sunčeve svjetlosti, a u razvoju je i sličan projekt solarne elektrane kapaciteta od oko 400 kW za potrebe M SAN Logistike u Rugvici pored Zagreba, a koji će slijediti slični projekti na svim našim zgradama u regiji.

Također smo još prije pet godina, u svim našim uredskim i skladišnim prostorima, umjesto konvencionalne u upotrebu počeli uvoditi štedljivu LED rasvjetu.

Povrh navedenog M SAN Grupa je jedini distributer IT opreme koji vrši prikup i zbrinjavanje elektroničkog otpada kroz našu tvrtku M SAN Eko čime smo zaokružili cjelovitu brigu o životnom ciklusu proizvoda iz naše distribucije.

Proces pripreme izdanja obveznice trajao je gotovo šest mjeseci i u njega je uložen obiman rad timova banaka iz redova Zajedničkih agenata izdanja - Erste&Steiermärkische Banke d.d., Privredna banke Zagreb d.d. i Zagrebačka banke d.d., odvjetničkih društava Šavorić & Partneri d.o.o. i Mišković & Mišković d.o.o. koji su nas pratili i savjetovali u ovom procesu te našeg internog tima iz M SAN Grupe.

Tim više nas je obradovao veliki interes koji smo pobudili kod institucionalnih investitora.

Podsjećamo da prvo pojavljivanje M SAN Grupe na tržištu kapitala datira još iz 2006. godine kroz programe izdanja Komercijalnih zapisa. Tada smo, u razdoblju od svibnja 2006. g. do lipnja 2010. g., izdali osam tranši Komercijalnih zapisa ukupnog iznosa 245,5 milijuna kuna koje su svi bili uredno otplaćeni.

Izlazak na Zagrebačku burzu s dužničkim instrumentom dio je šireg plana pripreme za izlazak na IPO u budućem razdoblju.

PS/AK

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox