Mađari proračun krpaju novim porezom na telefonske pozive i internet

Mađarska razmišlja o uvođenju novog poreza na telefonske pozive i korištenje interneta, čime bi godišnje mogla ostvariti prihode u iznosu do 50 milijardi forinti (221,38 milijuna američkih dolara) i njima pokušati pokriti 'rupe' u proračunu, objavio je u petak mađarski internetski portal Origo.hu, pozivajući se na izvore u ministarstvu gospodarstva.

Mađarska, koja želi postići dogovor o financiranju s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), mora dokazati EU-u da može zadržati proračunski manjak ispod gornje dopuštene granice od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj i sljedećoj godini.

Očekuje se da će vlada finalizirati svoje fiskalne planove i predati ih Bruxellesu do kraja ovoga mjeseca.

Ministri financija EU-a u ožujku su odlučili Mađarskoj privremeno obustavili pristup pomoći iz fondova u iznosu 500 milijuna eura od 2013. godine, jer nije zauzdala proračunski manjak, ali su poručili Budimpešti da bi mogla izbjeći sankcije poduzme li odgovarajuće fiskalne poteze do lipnja.

Ogroman deficit

Origo.hu nadalje prenosi da će vlada sredinom idućeg tjedna raspravljati o fiskalnim planovima. Ove će godine morati pokriti 'rupu' u proračunu u iznosu 150 milijardi forinti, a u idućoj iznos od oko 400 milijardi.

Mjere smanjenja deficita mogle bi uključivati novi porez na financijske transakcije koji je već signalizirao ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy. Taj novi porez, koji bi godišnje mogao donijeti u državnu blagajnu između 100 i 250 milijardi forinti, ovisno o tome na koju će se financijsku transakciju odnositi, vlada planira uvesti povrh daljnjih rezova troškova u ministarstvima i smanjenja proračuna za subvencioniranje lijekova, prenosi nadalje portal Origo.hu.

Prošli mjesec Bruxelles je ustvrdio da bi mađarski deficit, ako Budimpešta ne poduzme nove mjere, iduće godine mogao dosegnuti 3,6 posto BDP-a, u usporedbi s ciljanih 2,5 posto u ovoj godini.

Mađarska vlada obećala je postupno ukidati poreze ukupne vrijednosti 160 milijardi forinti, koje je nametnula telekomima, energetskim i maloprodajnim kompanijama, te prepoloviti posebne poreze bankama, čiji je iznos od 200 milijardi eura godišnje najviši u EU. Taj gubitak prihoda trebala bi nadoknaditi prihodima od novih poreza, piše Origo.hu. (Hina/jk)

 

 

 

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox