Makroekonomija: BDP porastao 0,8 posto, manje od očekivanja

U drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što predstavlja izlazak gospodarstva iz recesije, ali i manji rast od očekivanja makroekonomista.

 

Premijerka Jadranka Kosor izvijestila je na današnjoj sjednici Vlade da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju BDP porastao po stopi od 0,8 posto. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u tom tromjesečju hrvatsko gospodarstvo ojačalo 1,1 posto, nakon što je u prvom tromjesečju palo za 0,8 posto.

 

Anketirani očekivali rast gospodarstva u rasponu od 0,5 do 1,4 posto

Službene podatke o BDP-u Državni zavod za statistiku trebao bi objaviti u petak, u 11 sati.

Rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine uglavnom je ostvaren na baznom efektu industrijske proizvodnje te pozitivnom utjecaju kasnijeg termina Uskrsa, zbog čega se blagdanska potrošnja prelila iz prvoga u drugi kvartal. Očito je da dobro protječe i turistička sezona, barem što se tiče fizičkih pokazatelja, jer se njezin financijski učinak još ne može procijeniti - kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Stojić i nije očekivao značajan rast BDP-a u drugom tromjesečju zbog relativno skromnog porasta prometa u trgovini na malo u lipnju. Naime, u lipnju je potrošnja realno porasla za 1 posto, kao i u prethodnome mjesecu, i također je bila niža od procjena makroekonomista, koji su očekivali njezin rast od 1,4 posto.

 

U trećem ovogodišnjem tromjesečju Stojić očekuje nešto veću stopu rasta BDP-a, između 1,5 i 2,0 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, i to ponajviše zbog turističkih rezultata i obnavljanja zaliha industrijskih proizvođača.

 

Izlazak iz recesije

Ovaj rast BDP-a znači da je, nakon više od dvije godine, gospodarstvo izašlo iz recesije. Osim blagog, 0,3-postotnog rasta u trećem lanjskom tromjesečju, BDP je neprestano slabio od prvog kvartala 2009. godine.

No domaći statistički podaci, ali i usporavanje rasta europskih gospodarstava, najvažnijih izvoznih tržišta Hrvatske, najavljuju spori oporavak. Dio je makroekonomista stoga snizio procjene rasta BDP-a u ovoj godini. (Hina/dk)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox