Marijan Krpan novi hrvatski predstavnik u Svjetskom vijeću za naftu i plin

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan novi je predsjednik Nacionalnog komiteta Svjetskog vijeća za naftu, odlučila je to izborna skupština ove poznate udruge koja okuplja energetske stručnjake te znanstvene i državne institucije. Samim time, postao je hrvatskim predstavnikom u Svjetskom vijeću (World Petroleum Council – WPC) kojeg čine predstavnici 65 zemalja svijeta, a na tom je mjestu zamijenio dosadašnjeg predsjednika Tomislava Dragičevića.

Ovo svjetsko udruženje osnovano je još 1933. godine u Londonu kao forum za okupljanje predstavnika naftne i plinske industrije kako bi zajednički tražili rješenja za nagle promjene cijena, uspostavljanje standarda za kvalitetu nafte, inovativna tehnološka rješenja i druga energetska pitanja. Glavni ciljevi Svjetskog vijeća ističu promoviranje održive i učinkovite opskrbe nafte, plina i drugih energenata na dobrobit svih ljudi.

Unatoč tome što se puno toga promijenilo od početka 20. stoljeća kad je osnovano Vijeće, nafta i plin su i dalje važan izvor energije. To je u svom obraćanju na izbornoj skupštini istaknuo i Marijan Krpan, koji nije propustio naglasiti kako se ipak nalazimo u vremenu energetske tranzicije.

Nafta i plin i dalje pogone svjetsko gospodarstvo, ali trendovi se mijenjaju. Na njih se nadovezala i trenutna pandemija koja je uzrokovala velik pad potražnje, što pak rezultira smanjenjem istraživanja te u konačnici i manjim rezervama nafte i plina. Slijedi nam europski Zeleni sporazum i zajednički rad na energetskoj tranziciji. U tome znanje i iskustvo naftnih stručnjaka može puno pomoći, što pokazuje i primjer geotermi, energije podzemlja za koju se investitori sve više zanimaju, prvenstveno zbog proizvodnje struje te toplinarstva – zaključio je Krpan.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox