Maštovit način krađe novca: Rekonstruirati Savu sasvim nepotrebno

Hrvatska vlada silom želi „urediti“ Savu, za to dati više od 50 milijuna eura (tj. građani Hrvatske bi ih trebali dati) i sve to sasvim uzaludno, tvrdi struka. Ili možda ne baš sasvim uzaludno? Zna, Večernji list.

 

Riječ je o projektu uređenja plovnog puta rijeke Save od Siska do hrvatsko-srpske granice čime bi se produbilo korito rijeke i time omogućila plovidba brodovima veće nosivosti sve do Siska. Hrvatska strana za to bi trebala osigurati malo više od 50 milijuna eura, a BiH 30 milijuna eura, dok bi godišnje održavanje trebalo iznositi 4 milijuna eura.

No, iz Društva za zaštitu ptica i okoliša tvrde da ideja nema veze sa stvarnim gospodarskim potrebama te da je riječ o čistoj korupciji, a Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša su tužili Upravnom sudu jer im nije odgovorilo na prigovor u vezi ovog projekta.
Nadalje, tvrde da će se ovim projektom uništiti savski meandri i da će pasti razina podzemnih voda, zbog čega će patiti biljni i životinjski svijet tog područja, da ne spominjemo nepotrebno bacanje novca na nasipe i produbljivanje korita, piše Večernji list. U Studiji projekta pak piše da je sve ovo i ranije predviđeno te da rekonstrukcija neće imati dodatne posljedice.

Sofisticiran plan izvlačenja novca

Neki izvori ovog dnevnog lista pišu da su Hrvatske vode i tvrtke koje s njima surađuju već odavno razradile sofisticiran način za izvlačenja javnog novca i to preko ovakvih nepotrebnih, a nerijetko i opasnih zahvata. Cijelu stvar prenijela je i njemačka televizija ARD koja također priča o korupciji.

Iz Ministarstva mora, prometa i veza, koje je nositelj investicije, kažu da je Studija rađena na temelju ozbiljnih ekonomskih analiza, no, kako piše Večernji list, parametri koji su se koristili za izradu studije su sasvim nerealni. Iz Društva tvrde da je promet Savom drastično opao tako da predviđanje Studije o dramatičnom rastu prometa i 1330 trgovačkih brodova u sljedećoj godini, ne drži vodu. Još jedan nerealan parametar je i predviđanje rasta BDP-a do 6 posto u prošloj te od 3 do 5 posto u naredne  četiri godine. (MJ)

 

Izvor: Večernji list, 27. travanj 2011.

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox