Matica hrvatskih sindikata: U jeku krize i otkaza, Vlada zastupnicima čuva radna mjesta

Matica hrvatskih sindikata smatra da upućivanje u saborsku proceduru zakonskog rješenja po kojem će se saborski zastupnici nakon završetka zastupničke dužnosti moći vratiti na "stara" radna mjesta nameće legitimno pitanje moralne opravdanosti Vladinog protežiranja saborskih zastupnika.

Predloženim zakonom nameće se obveza poslodavcu što je u potpunoj suprotnosti s proklamiranim ciljevima Vlade o fleksibilnosti radnog zakonodavstva, kaže se u priopćenju Matice koja napominje kako je nezaposlenost u državi dostigla rekordne razine, izlazak iz krize nije na vidiku, a ni sadašnji ni budući nezaposleni neće imati priliku da ih čeka radno mjesto.

Podsjećaju da je Vlada krajem lipnja u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, kojim se propisuje kako će se saborski zastupnici nakon odslužene zastupničke dužnosti moći vratiti na "stara" radna mjesta bez obzira na to jesu li radili u privatnom ili javnom sektoru. U slučaju da je u međuvremenu prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac im je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

Neograničeno čuvanje radnog mjesta

Iz Matice ističu kako je ovakav prijedlog zakona prvenstveno neprovediv u odnosu na zatečeno stanje; ne može se ranijem poslodavcu nametati obveza vraćanja na rad saborskog zastupnika ako je poslodavac na to radno mjesto već zaposlio novu osobu na neodređeno vrijeme. Toj osobi poslodavac bi morao po završetku saborskog mandata dati poslovno uvjetovani otkaz, a Zakon o radu mu priječi da nakon takvog otkaza u sljedećih šest mjeseci na to radno mjesto zaposli drugu osobu.

Nadalje, navode kako se u slučaju da se zakon primjenjuje samo na buduće zastupnike, susrećemo s problemom vremenski neograničenog čuvanja "starog" radnog mjesta. Naime, zastupnici mogu u Saboru provesti i nekoliko uzastopnih mandata, što produljuje vrijeme čuvanja na 8, 12, pa i više godina.

Iz Matice ističu kako je aktualnom zakonskom regulativom već moguće da se dvije strane (poslodavac i zastupnik) dogovore o povratku na rad nakon zastupničkog mandata, međutim radi se o slobodnoj volji te dvije ugovorne strane. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox