Medijacija kao rješenje za kaos u pravosuđu

Hrvatska obrtnička komora 18. i 19. listopada ove godine organizira Drugu međunarodnu konferenciju “Alternativno rješavanje sporova - mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva“.

Cilj konferencije je povećanje svijesti javnosti o važnosti učinkovitog funkcioniranja pravosuđa za cjelokupno gospodarstvo, a na njoj će biti predstavljeni dosadašnji razvoj na području mirenja tj. medijacije, kao i primjeri prakse iz drugih europskih zemalja. Sudionici, će tako od strane predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, pravne i ekonomske znanosti te domaćih i stranih stručnjaka, kao i samih gospodarstvenika biti upoznati i s mogućnostima za daljnji razvoj alternativnog rješavanja sporova. 

Čak 61,13 posto više predmeta na trgovačkim sudovima

Prema podacima iz 2010. godine, na naše sudove pristiglo je 1.639.570 novih predmeta dok je broj neriješenih predmeta i dalje visok 785.561, unatoč velikom broju riješenih predmeta u istoj godini -1.662.213. Posebno povećanje od 61,13 posto predmeta hrvatskih poduzetnika na trgovačkim sudovima u 2010. u odnosu na 2009., dokaz su kako je situacija u pravosuđu i dalje alarmantna.

Broj sporova koji se riješe medijacijom tj. mirenjem, umjesto na sudu je neznatan u odnosu na mogućnosti i kapacitete koji u Hrvatskoj postoje, i to u izvansudskim centrima za mirenje. Takav postupak rješavanja sporova daleko je brže i jeftinije rješenje od dugotrajnih sudskih procesa, posebno ako znamo da  je u u zemljama Zapadne Europe i Amerike mirenje uspješno u  više od 70 posto sporova koji se tako rješavaju . Povezivanjem sudova sa izvansudskim centrima za mirenje u Hrvatskoj  bi se uspostavio efikasan sustav i kvalitetna potpora reformi pravosuđa u interesu gospodarstvenika i građana. (PS/JK) 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox