Merkel se boji nereda pa otkazala posjet Tunisu

Njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je posjet Tunisu predviđen za početak listopada, a njemačke novine navode kako se kancelarka boji za sigurnost zbog nereda u regiji izazvanih prosvjedima protiv američkog protuislamskog filma.

Glasnogovornik Steffen Seifert rekao je da je posjet otkazan "u dogovoru s tuniskom vladom". Odbio je reći razlog otkazivanja, ali Financial Times Deutschland spominje strah za sigurnost. Kancelarka je jučer navečer na skupu sa stranačkim kolegama veoma pomirljivo govorila o velikoj njemačkoj muslimanskoj zajednici, piše business.hr

U Njemačkoj živi više od tri milijuna muslimana i islam je postao "dio nas", izjavila je Merkel. "Većina muslimana u Njemačkoj jasno se distancirala od takvih postupaka", rekla je kancelarka o nasilju koje je u rujnu izazvao film Nedužnost muslimana.

U neredima u Sudanu stradalo je i njemačko veleposlanstvo. Njemačka je vlada kritizirala taj film kao grub napad na islam, a ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle nazvao ga je i "protuislamskim govorom mržnje". Njemačke vlasti kažu da će razmisliti i o zabrani pokušaja da se taj film emitira. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox