Mesić: Tuđman je znao za zločine, a transkripte nisam predao ja nego Vlada

Bivši predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je da ni on, ni njegov Ured nisu izravno dostavili neki od Brijunskih transkripata Haaškom sudu te da je originalni zvučni zapis sastanka, u podrumskom Arhivu pronašla POA, čiji je ravnatelj bio Tomislav Karamarko, nakon čega je predan sudu.

 

Mesić je to naveo u tekstu koji će u cjelosti biti objavljen u subotnjem prilogu Pogled riječkog dnevnika Novi list u kojem po prvi put komentira događanja nakon haške presude generalima Gotovini i Markaču, objašnjava kako je tekla dostava transkripata sudu i odgovara na optužbe na njegov račun.

U sažetku tog teksta, koji je večeras objavio u internetskom izdanju Novi list, Mesić tvrdi da je od siječnja 2001. vlada postala vlasnikom cjelokupne dokumentacije i da su svi zahtjevi za dostavu transkripata Haagu išli preko vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom. Da budem do kraja jasan: moj je Ured u tome igrao ulogu servisa, jer su zahtjevi Haaškog suda preko Vladinog ureda dolazili nama, mi bismo transkripte našli, ili ih ne bismo našli i ono što se pronašlo slali bismo vladinom uredu koji je onda to dalje prosljeđivao u Haag - navodi Mesić.

"Kriv" je Karamarko

Što se pak tiče tzv. Brijunskog transkripta, Mesić tvrdi da je to dokument za kojega se sada podmeće da ga je on dostavio u Haag, što je, kako kaže, još jedna u nizu laži, i time zapečatio sudbinu generala Gotovine. Želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati sljedeće: tzv. Brijunski transkript uopće nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamjerni. Dokaz je originalni zvučni zapis toga famoznog sastanka. Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom, Protuobavještajna agencija (POA) čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko pronašla je u podrumskome Arhivu što sam ga već spominjao. Izuzela ga je te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškom sudu - naveo je Mesić.

I Mate Granić, hrvatski ministar vanjskih poslova od 1993. do 2000. godine, za Dnevnik 3 HTV-a izjavio je da samo Vlada može davati dokumente Haagu, pa tako i brijunske transkripte, a pošto su sporni transkripti isporučeni u Haag 2005. godine, iz toga proizlazi da je to mogla napraviti samo Sanaderova vlada, prenosi tportal.hr.

Dosta tog nestalo iz Tuđmanove dokumentacije

Tvrdi da njegov Ured nije igrao ni ulogu servisa, a kamo li da bi on osobno s time imao bilo kakve veze. Ali, kada se već spominje taj dokument, a ponavljam: ključan je audio zapis, a ne transkript, baš bi me zanimalo, tek onako usput, zašto ga nisu izuzeli oni koji su prije mojega dolaska na mjesto Predsjednika pregledavali Tuđmanovu dokumentaciju iz koje je - ponovit ću - dosta toga nestalo. Ovaj dokument, međutim, nije - piše Mesić.

Mesić vrdi da je bio čvrsto uvjeren, i da je uvjeren i danas, da nam je Haaški sud bio potreban jer u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nedvojbeno dogodili na našoj strani. Pri tome, nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao, ustvrdio je Mesić, dodavši da se dugo dvoumio da li da to javno iznese. Ali sada ću reći: bio sam prisutan kada je jedan tadašnji ministar koji je također ovih dana prilično glasan, referirao Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene. Doslovno tako: pale se u tri smjene. Neću ga imenovati, ja nisam ni tužitelj, ni sudac, ali pamtim što sam vidio i čuo - navodi Mesić u svom tekstu. (Hina/MJ)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox