Milanović o "aferi kamioni": Sud je potvrdio ono što je od početka bilo činjenično jasno

Komentirajući presudu u "aferi kamioni", predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako je sud rekao svoje te da je za SDP, koji je o toj aferi inicirao i saborsko istražno povjerenstvo, od početka bilo činjenično jasno da je taj posao vođen na neprihvatljiv način u jednoj demokratskoj državi.

Sud je rekao svoje, nama je od kada smo inicirali saborsko povjerenstvo za Inu bilo jasno da je roba preplaćena, da je postupak vođen netransparentno i voluntaristički i da je nabavljena roba s nešto lošijom specifikacijom od one koja je Hrvatskoj trebala, a radi se o milijunima razlike - rekao je Milanović novinarima u sjedištu SDP-a osvrćući se na presudu u kojoj je bivši ministar obrane Berislav Rončević nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora a njegov bivši pomoćnik Ivo Bačić na dvije godine zatvora zbog zloupraba u nabavci vojnih kamiona. Na to je prvi upozoravao bivši predsjednik Stjepan Mesić i na tome mu zahvaljujem, ali je politički kroz institucije tu priču gurao i afirmirao SDP - dodao je Milanović.

Smatra da su saborska istražna povjerenstva u Hrvatskoj još uvijek nešto novo i da će trebati vremena da, kod stranaka i članova povjerenstava, sazrije svijest kako su ona osnovana, rekao je, zbog toga što tragaju za istinom a ne za onim što je po svaku cijenu ugodno većini. Da po svaku cijenu treba biti izglasano nešto što je po volji većini prevladalo je, rekao je Milanović, kod povjerenstva za Inu i kod povjerenstva za kamione za MORH, koja je oba inicirao SDP, svjestan da treba tragati za istinom. Upitan da prokomentira izjavu Milorada Pupovca nakon prošlotjednog izglasavanja Zakona o HRT-u koji je rekao boj se HDZ-ova domoljublja i SDP-a liberalizma, Milanović je kazao kako je SDP bio glasan kada je trebalo i dok su drugi šutjeli, odnosno kada je vlada u lipnju htjela HRT-u oduzeti 25 posto ili oko 300 milijuna kuna od pristojbe.

Vlada je, kaže Milanović čija je stranka poduprla novi Zakon o HRT-u, odustala od prvotne namjere te se nakon toga rasprava o zakonu svela na to hoće li HTV imati četiri ili šest minuta reklamnog termina, a to je razlika od 10 milijuna kuna godišnje.HTV-u smo prava, status i obraz branili žestoko dok su neki drugi šutjeli i bili u mišjoj rupi, a sada smatramo da je realno, pošteno i pragmatično pomoći i onima koji žive samo od tržišta i ni od čega drugoga, uz ogradu da ćemo pratiti kretanja na tržištu i u skladu s tim predlagati odluke - izjavio je predsjednik SDP-a. Milanović podsjeća kako je prvi prijedlog zakona većina prvo željela korigirati amandmanom od kojeg je odustala, pa nije korektno sada krivicu svaljivati na SDP. Doneseni zakon je, ocjenjuje Milanović, prijelazno rješenje koje će HTV-u jamčiti poseban a ne privilegirani status, jer je to nacionalna institucija koja ima utjecaj i izvan Hrvatske. HTV će tako imati sigurnih 1,2 milijarde kuna prihoda iz pristojbe te vidljiv dio na tržištu oglašavanja, a oni koji žive od tržišta, rekao je Milanović, žive samo od tržišta i od njih su očekivanja manja. (Hina)

 

Foto: www.sdp.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox