Milanović u Bruxsellesu na dogovoru o fiskalnom paktu

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji će prvi puta sudjelovati na sastanku čelnika zemalja članica EU-a, započeo je svoj boravak u Bruxellesu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom.

Prije početka summita, koji počinje u 15.00 sati, premijer Milanović će se sastati i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom te sudjelovati na sastanku lidera Stranke europskih socijalista (PES). Također će posjetiti i hrvatsku Misiju pri Europskoj uniji.

Očekuje se da će čelnici EU-a na summitu postići konačni dogovor o tekstu ugovora o fiskalnom paktu, kojem bi trebale pristupiti sve zemlje članice osim Velike Britanije. Fiskalni pakt trebao bi osigurati financijsku disciplinu i spriječiti ponavljanje financijske krize.

Čelnici bi također trebali potvrditi promjene ugovora o stalnom fondu za zaštitu eura, Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), koji će početi djelovati od srpnja ove godine, što je godinu dana ranije nego što je bilo prvotno predviđeno. Ne isključuje se ni mogućnost rasprave o jačanju toga fonda, koji bi, prema sadašnjim planovima, trebao raspolagati s 500 milijardi eura. Povećanju sredstava toga fonda najviše se protivi Njemačka, ali ima naznaka da bi Berlin na to mogao pristati nakon što se ugovorom o fiskalnom paktu osigura čelična financijska disciplina.

Šefovi država ili vlada razgovarat će također i o mjerama za poticanje gospodarskog rasta i konkurentnosti te zapošljavanja o čemu će usvojiti posebnu izjavu. U posljednje vrijeme se pozornost sve više okreće prema gospodarskom rastu budući da ekonomske prognoze govore da bi veliki dio članica mogao ponovno potonuti u blagu recesiju. (Hina/jh)

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox