Milanovićeva vlada neće moći stati na kraj javnim ovršiteljima

Nakon što je Zoran Milanović o ovršnom zakonu izjavio ''Hrvatska nije Teksas'' očekivalo se da će nova vlada spriječiti njegovo provođenje, ali čini se da to neće biti moguće, piše Poslovni dnevnik.

Prvih 69 javnih ovršitelja prisegnulo je pred predsjednikom Vrhovnog suda da će zakonito i časno provoditi svoj posao. Neslužbeno se procjenjuje da Kukuriku koalicija neće moći ispuniti obećanje da će u slučaju osvajanja vlasti javni ovršitelji postati suvišni.

Čini se da osim fiskalnih i ekonomskih ograničenja nova vlada nema načina ni na pravnom teritoriju jer povratak na sudsku ovrhu nije moguć, a to rješenje ne podržava ni struka .

Mihajlo Dika, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu naglašava da bi Milanovićeva vlada trebala čak i proširiti nadležnost javnih ovršitelja i na provedbu dijela porezne ovrhe.

Dika također tvrdi da povratak na stari sustav sudske ovrhe ne bi bio dobar put jer ''država nije uspjela dvadeset godina organizirati uspješnu državnu ovrhu.''

Usprkos nagađanjima i nadanjima onih kojima ovrha realno prijeti, svi oni koje je imenovao dosadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković 1. siječnja 2012. godine počet će djelovati sa svim ovlastima koje im je dala bivša vlada i Sabor. (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 13. prosinca 2011.

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox