Ministar Linić: 'Očekujem gospodarski rast od 1,7 posto'

Vlada u idućoj godini očekuje gospodarski rast od 1,7 posto i na takvim planovima kroji proračun za 2013. godinu, najavio je danas ministar financija Slavko Linić.

Ako hoćete pasivnu Vladu, onda ćemo lako izaći s projekcijom rada od nula posto u 2013., ali onda nemamo nikave odgovornosti. Stopa od 1,7 posto je ambiciozna i Vlada zna da mora učiniti sve da pokrene ovaj gospodarski ciklus, kazao je Linić na konferenciji Dan velikih planova , koju organizira tjednik Lider.

Svoj optimizam čuvar državne blagajne temelji na očekivanom pokretanju investicija u 2013. godini.

Upravo su investicije, kaže Linić, kritična točka u Vladinoj politici za ovu godinu, budući da, zbog restruktuiranja javnih poduzeća, ili nisu pokrenute ili se s njima kasni.

Velika očekivanja ima Linić i od izmjena u poreznom sustavu, koje će Vlada progurati sljedećih tjedana, a na snagu će stupiti već 1. siječnja.

Tako će se, među ostalim, nulta stopa PDV-azamijeniti onom od 5 posto , a ostaje međustopa od 10 posto, kao i opća stopa od 25 posto.

Linić je najavio i izmjene u sustavu trošarina na automobile, jer će Hrvati nakon ulaska u EU , slobodno moći kupovati automobile u drugim članicama unije.

Krenut će se i s oporezivanjem imovine. Unatoč tome, Linić je poručio kako proračunski deficit ni u ovoj ni u sljedećoj godini ne smije prijeći 10 milijardi kuna, U slučaju 2012., to znači da će predstojeći deficit biti samo tehnički. Poručio je i da neće biti labavljenja kod porezne discipline,  piše jutarnji.hr. (sh)

 Foto:Goran Stanzl/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox