Ministar Matić braniteljima za Božić poklanja objavu registra

Registar hrvatskih branitelja bit će objavljen kao božićni dar svim pravim braniteljima, objavio je ministar branitelja Predrag Matić predstavljajući najnovije izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Ministar je rekao kako će biti zaštićena privatnost svakog branitelja te pozvao HDZ, koji se najviše protivio objavi, da ne politizira cijeli slučaj. Objavu registra omogućit će izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji prijedlog kojih je danas iznio ministar Matić. Dodao je kako se novim izmjenama neće ukinuti ili smanjiti nijedno dosadašnje pravo hrvatskih branitelja, piše HRT

Objavom registra javno će biti dostupni, u elektroničkom obliku, osobni podaci branitelja, ukupno razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru i pripadnost MUP-u ili MORH-u. Privatnost neće biti ugrožena, a Ratni put će se objaviti samo uz pristanak branitelja, naglasio je Matić.

Status branitelja priznat će se svim osobama koji se nalaze u popisima Ministarstva obrane ili Ministarstva unutarnjih poslova, rekao je ministar dodavši da je u Registru branitelja oko 501.000 osoba s tim pravom. Nažalost, dodao je, među njima ima i onih koje taj status nisu zaslužile, a ima i onih, dodao je, koje nisu ostvarile prava koja ima kao braniteljima pripadaju.

Udovicama će se priznavati pravo na obiteljsku mirovinu

Matić je kao povoljnije rješenje koje donose izmjene zakona izdvojio odredbu prema kojoj će se udovicama hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine (HRVI) priznati pravo na obiteljsku mirovinu, pod uvjetom da su navršile 40 godina života. Novina je i da se udovicama hrvatskih branitelja koji su poginuli ili nestali tijekom Domovinskog rata omogućuje zadržavanje obiteljske mirovine iako osnuju novu bračnu ili izvanbračnu zajednicu, uz uvjet da tu mirovinu ne može nasljediti bračni partner ili djeca.

Novost je i da će se dragovoljcima Domovinskog rata koji su najmanje tri godine služili u Oružanim snagama osigurati pravo na stambeno zbrinjavanje pod istim uvjetima kao i 20-postotnim ratnim vojnim invalidima. Odredbe o pravu na prednost pri zapošljavanju branitelja ili članova obitelji stradalih branitelja do sada nisu se u praksi poštovale, naglasio je Matić pa će se novčano kažnjavati pravne osobe i odgovorne pojedince koji ne poštuju tu zakonsku odredbu. Prijedlog zakonskih izmjena bit će dostupan na internetskim stranicama Ministarstva branitelja, a uskoro će na biti objavljen i telefonski broj na koji će građani svaki ponedjeljak od 10 do 11 sati moći osobno nazvati ministra. Matić drži da će izmjene zakona biti prihvaćene do kraja godine. (HT)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox