Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti o Stanimirovićevim uvredama

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) oštro osuđuje medijski istup predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića i izjave kojima insinuira kako rat u Vukovaru nisu počeli Srbi te kako su među ranjenicima odvedenim iz vukovarske bolnice na Ovčaru, bile "oružane snage koje su se preobukle u bolesnike - priopćeno je danas iz Ministarstva.

Naime, Stanimirović je u intervjuu za beogradsku "Politiku" u nedjelju, uz ostalog, ustvrdio kako je do sada uvijek govoreno da su Srbi počeli taj rat, što ne stoji te da su na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje, dok, s druge strane, postoje i informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u osudi takvih tvrdnji predsjednika SDSS-a Stanimirovića, navodi kako - prije svega oštro osuđuje Stanimirovićev pokušaj manipulacije povijesnim činjenicama i obmanjivanja javnosti, kako hrvatske tako i srpske. Ujedno -  dodaje se - izražavamo žaljenje što takvim istupom baca sjenu na napore dviju država u jačanju hrvatsko-srpskih odnosa s ciljem rješavanja brojnih otvorenih pitanja, a ponajprije sudbine nestalih osoba.

Ministarstvo ističe i kako je - zgroženo činjenicom da si bivši saborski zastupnik i čelnik političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj, daje za pravo na takav način narušavati dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, među kojima je bilo i onih srpske nacionalnosti, koji su na vrijeme spoznali tko je žrtva, a tko agresor.

Napose je zastrašujuće i krajnje nemoralno Stanimirovićevo prozivanje hrvatskih branitelja odvedenih iz vukovarske ratne bolnice koje su velikosrpski agresori, pripadnici JNA i paravojnih postrojbi, mučki ubili i potom pokušali zatrti sve tragove tog zvjerskog zločina, koji ni do danas nije u cijelosti razotkriven niti do kraja procesuiran. Među žrtvama ubijenim na Ovčari bili su civili i branitelji, djeca i starci, no svima njima ne samo što je uskraćeno pravo na postupanje kao prema ratnim zarobljenicima u skladu sa Ženevskom konvencijom, nego i pravo na život, koji im je oduzet na najokrutniji način - naglašava se u priopćenju.

Stoga oštro osuđujemo ovaj i svaki pokušaj mijenjanja povijesne istine o Domovinskom ratu, kao i omalovažavanja žrtve hrvatskih branitelja i civila - zaključuje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.(Hina)

Foto: www.mobms.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox